"Gazprom nu a avut si nu are intentia de a cumpara 20% din Repsol. Toate aceste discutii sunt legate de faptul ca aceasta participatie este de vanzare, nu de faptul ca am vrea sa o cumparam. Nu este acelasi lucru", precizeaza purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, intr-un comunicat citat de AFP.

Declaratiile Gazprom sunt in concordanta cu cele ale sefului guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a spus vineri ca "nu este si nu a fost nimic adevarat" in aceasta chestiune.

"Pot sa va asigur ca nu este nimic si nu a fost nimic adevarat", a declarat Zapatero, in tr-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser. "Achizitia nu a fost si nici nu va fi printre proiectele Gazprom", a adaugat oficialul spaniol.

Citeste si:

Vicepresedintele guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a anuntat, la randul sau ca "guvernul nu este de acord ca intreprinderi publice din alte tari sa poata prelua actiuni la companii spaniole private care actioneaza in sectoare strategice".

Miercuri, vicepremierul rus Aleksandr Jukov a declarat ca gigantul de stat Gazprom ar fi interesat de cumpararea a 20,01% din Repsol, actiuni detinute de Sacyr Vallehermoso si pe care firma este gata sa le vanda.

Potrivit unor informatii din presa ce nu au fost confirmate, grupul Sacyr ar fi anuntat guvernul socialist spaniol ca este in curs de negocieri cu o alta companie ruseasca importanta, grupul petrolier privat Lukoil.