Presa internationala vedea, duminica, in summitul G20 de la Washington, "un prim pas" spre o reforma a sistemului financiar mondial, ramanand insa prudenta in ceea ce priveste rezultatele reale ale reuniunii, care si-a luat angajamentul sa sustina economia in fata recesiunii ce se profileaza.
"Liderii celor mai mari 20 de economii din lume nu puteau, intr-o singura dupa-amiaza, sa rezolve o criza produsa de o generatie", comneteaza saptamanalul britanic The Observer (stanga) in editorialul sau, citat de AFP.
Publicatia britanica isi exprima totusi satisfactia pentru vointa liderilor tarilor dezvoltate si emergente din G20 - care genereaza 85% din PIB-ul mondial - de a discuta despre o actiune coordonata.

In Spania, presa de duminica scrie la unison despre summit ca despre un "prim pas". Summitul de vineri si sambata de la Washington "este primul pas necesar, desi inca modest, pentru a reforma arhitectura financiara mondiala", apreciaza El Pais (centru-stanga). Dar editorialistul isi exprima regretul ca declaratia finala a summitului "nu propune decat principii generice de reforma a sistemului financiar si linii foarte generale de actiune economica".

Aceeasi concluzie la El Mundo (centre-dreapta): un "bun prim pas", desi acordurile sunt "prea generale". Cotidianul saluta "leadership"-ul presedintelui francez Nicolas Sarkozy in Uniunea Europeana care "pentru prima oara in ultimii ani (...) a reusit sa isi valorifice greutatea in mod coordonat".

Presa franceza nu consacra duminica niciun editorial summitului G20. Insa Le Parisien/Aujourd'hui en France (tabloid) scrie sobru ca "esentialul s-a facut", iar Le Journal du Dimanche (dreapta) publica un reportaj numit "Sarkozy in rolul de stapan al lumii!", potrivit NewsIn.

Comentatorii italieni sunt mai duri. Intr-un editorial intitulat "Summitul minciunilor", La Repubblica (stanga) isi pune intrebari cu privire la sinceritatea "relansarii coordonate" pentru care pledeaza comunicatul final al summitului. Ca si concurentul sau de dreapta La Stampa, cotidianul pune accent pe aparitia unei "noi ordini mondiale in care raporturile de forta se modifica mai rapid decat inainte de criza". Pentru La Stampa, care titreaza "Ciao vechii Europe", continentul suprareprezentat in G8 "risca sa cantareasca destul de putin in noul G20".

De acest lucru nu se plang insa ziarele indiene, care insista asupra influentei din ce in ce mai mari a acestei tari pe scena internationala. Potrivit Indian Express, declaratia finala a summitului reflecta ineteresele acestui gigant economic emergent: "mai multe fonduri din partea Bancii Mondiale, o voce mai importanta in Fondul Monetar International si un scut impotriva tendintelor protectioniste ale lumii dezvoltate". Insa, potrivit cotidianului, este prea devreme sa se vorbeasca despre "schimbarea semnificativa a ordinii economice mondiaole".

In Japonia, comunicatul final al G20 este intampinat cu ingrijorare de cotidianul conservator Sankei Shimbun, care se teme ca Tokyo va avea prea putina marja de manevra pentru a participa la masurile de relansare coordonate, bugetare sau monetare, promise la summitul de la Washington, si va fi "izolat". Datoria Japoniei se ridica la peste 8.000 de miliarde de dolari, iar dobanda de referinta a bancii centrale este deja foarte scazuta, la 0,3%, scrie cotidianul intr-un articol publicat pe site.

Liderii din G20 si-au luat angajamentul sambata de a stimula relansarea economica si de a reforma sistemul financiar international. Ministrii lor de finante trebuie sa faca propuneri concrete in acest sens pana in 31 martie.

Banca Mondiala: Summitul G20 este un pas inainte, dar faptele conteaza


Intrunirea conducatorilor de state si a ministrilor de finante din G20 de la sfarsitul saptamanii trecute a inceput sa creeze o baza productiva pentru discutii, idei si acorduri, dar ceea ce conteaza acum sunt actiunile viitoare, a spus, sambata, presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

"Oamenii asteapta de la conducatorii lor o reactie globala, coordonata si rapida", a atras atentia presedintele Bancii Mondiale intr-un comunicat.

Daca in septembrie si octombrie a fost nevoie de politici monetare coordonate si cooperante, in noiembrie si decembrie este nevoie, din ce in ce mai mult, ca statele sa inceapa sa acorde stimulente fiscale, a afirmat Zoellick, adaugand ca pachetul de stimulente fiscale de 580 miliarde dolari al Chinei a survenit la momentul potrivit si demonstreaza un bun management.

"Astfel de decizii trebuie sa ia in considerare interesele celor saraci si ale celor mai vulnerabili din economiile in dezvoltare", a precizat seful Bancii Mondiale dupa summitul liderilor G20 ai statelor industrializate si ai celor emergente.

"Banca Mondiala va continua sa acorde ajutor tarilor in dezvoltare, prin finantare, idei, produse inovative si parteneriate", a spus presedintele Bancii Mondiale si a precizat ca este "incurajat de angajamentul liderilor de a se asigura ca avem suficiente resurse pentru a ne asuma acest risc".

Zoellick a salutat, totodata, ideea de a acorda un cuvant mai important si o reprezetare mai buna economiilor emergente in structura de guvernare a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - institutii carora li s-au pus bazele prin Acordul de la Bretton Woods.

seful Bancii Mondiale a mai spus ca "masurilor protectioniste li se poate rezista cel mai bine prin masuri de liberalizare a pietei" si a apreciat angajamentul liderilor G20 de a incerca sa gaseasca, in acest an, un acord in negocierile incepute la Doha, pentru liberalizarea comertului mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri