Economia zonei euro a intrat in prima recesiune de la introducerea monedei unice, in 1999, conform datelor biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, relateaza Times Online.
Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,2%, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in zona euro, comparativ cu trimestrul anterior, conform datelor oferite de Eurostat.

In al doilea trimestru al anului, economia zonei euro scazuse cu 0,2%, in timp ce la nivelul celor 27 de state ale UE, economia stagnase, conform Eurostat.

Astfel, cele doua comprimari trimestriale succesive din zona euro marcheaza intrarea in prima recesiune tehnica.
Comparativ cu perioada similara din 2007, PIB-ul a crescut cu 0,8% in blocul comunitar si cu 0,7% in zona euro, in al treilea trimestru din 2008.

Cele mai mari contractari ale economiei au fost inregistrate in Letonia, de 4,2%, in Estonia, de 3,3% si in Italia, de 0,9%, in termeni anuali.

La polul opus, cele mai mari cresteri ale PIB-ului au fost inregistrate in Slovacia, de 7,1%, Cehia, de 4,7% si Cipru, de 3,5%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2007.

In SUA, PIB-ul a scazut in perioada iulie - septembrie cu 0,1% fata de trimestrul anterior, dupa o crestere de 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, SUA a inregistrat o crestere economica de 0,8%.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a comprimat in al treilea trimestru peste asteptarile analistilor, confirmand intrarea in cea mai grava recesiune din ultimii 12 ani, in contextul in care criza economica globala a afectat exporturile.

Produsul intern brut a scazut cu 0,5% fata de trimestrul anterior, cand coborase cu 0,4%.

In Franta, ministrul economiei, Christine Lagarde, a spus vineri ca economia a crescut, in mod neasteptat, cu 0,14% in al treilea trimestru, salvand Franta de la intrarea in recesiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri