LUKoil, a doua mare companie privata de petrol din Rusia, a inregistrat un nou esec in activitatile de cautare a zacamintelor de petrol. Este cel de-al doilea esec pe care compania rusa il inregistreaza in zona caspica TYub-Karagan.

Zona caspica Tyub-Karagan, pentru care LUKoil si Kazmunaigaz, companie de stat din Kazahstan, incheiasera un acord de exploatare pe 40 de ani, s-a dovedit a nu contine nici macar un baril de petrol. Rezervele probabile ale regiunii erau estimate la 324 milioane de tone de petrol, iar extractia maxima era evaluata la 7 milioane de tone pe an.

In acordul incheiat cu Kazahstan, LUKoil trebuia sa realizeze in regiunea Tyub-Karagan doua puturi de exploatare. Acest esec este cel de-al doilea din aceasta zona, dar compania rusa nu da semne ca ar dori sa se retraga din acest proiect, considera Rauf Guseinov, analist la Argus, grup care se ocupa de monitorizarea pietei petroliere. Mai ales ca LUKoil a platit deja pentru dreptul de a face sapaturi in zona, iar suma platita este egala cu bugetul necesar pentru realizarea unui put.

A doua mare companie privata rusa de petrol a inregistrat un al doilea esec in Kazahstan

Compania rusa nu a luat inca o decizie in privinta acestei situatii, dar in acelasi raport se arata ca LUKoil incearca deja sa ajunga la un acord pentru retragerea din cadrul altui proiect caspic. Este vorba de depozitul Block D-222 din regiunea Yalama, Azerbaidjan. Anul trecut, LUKoil a inceput constructia primului put in acest sector, dar activitatea a trebuit sa fie suspendata din motive tehnice. In primavara acestui an, compania a finalizat constructia unui alt put, in locul celui care a fost suspendat, dar nu s-a gasit nici urma de petrol in acest depozit. Compania Petroliera de Stat din Azerbaidjan, partenerul rusilor in cadrul acestui proiect, doreste continuarea activitatii de cercetare din aceasta regiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Businessman in tenisi: reduceri la sneakers pentru cei mereu in miscare