Bulgaria pierde anual aproape 973 de milioane de dolari din cauza evaziunii fiscale de pe piata muncii, pentru ca aproape jumatate dintre bulgari muncesc la negru.
Studiul realizat de institutul independent bulgar Mediana, sponsorizat de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, arata ca 48% dintre cei angajati cu acte in regula primesc in total 4,2 miliarde de leva (2,1 miliarde euro) pe an care nu sunt impozitate.

"Aproape o jumatate din piata muncii are un picior in economia gri", a comentat directorul executiv al Mediana, Kolio Kolev, intr-o conferinta de presa, potrivit NewsIn.

Cei care muncesc fara contracte primesc circa 600 de milioane de leva pe an (300 milioane euro) neimpozitati, arata studiul. Salariul mediu lunar oficial este de 490 de leva (245 euro), dar in realitate in Bulgaria se castiga in medie circa 667 de leva (333 euro) pe luna, a spus Kolev.

Reducerile fiscale si controalele oficiale ameliorate au redus economia neoficiala a Bulgariei cu circa o treime in ultimii cinci ani, dar aceasta continua sa reprezinte o mare parte din economie, potrivit unui raport de anul acesta al Centrului pentru Studierea Democratiei (CSD). Cea mai respectata organizatie anticoruptie din Bulgaria, CDS a estimat ca economia oficiala reprezinta intre 25 si 35% din economia totala a economiei.

Kolev a spus insa ca daca ar disparea economia gri, circa 150.000 de oameni ar ramane fara locuri de munca. "O incercare de a distruge economia gri ar fi echivalentul unei sinucideri", a spus Kolev.

Somajul din Bulgaria a fost de 5,8% in septembrie, dar va creste probabil anul viitor din cauza crizei financiare globale care a dus deja la reduceri de locuri de munca in unele sectoare. Industria metalurgica, mineritul si industria chimica au fost afectate de o scadere globala a preturilor la materii prime si a cererii din vestul Europei, principala piata de export a Bulgariei, lovita de recesiune. Unele companii si-au oprit productia, altele isi reduc personalul.

Cea mai mare organizatie de afaceri a tarii, Asociatia Industriala Bulgara, preconizeaza ca 50.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca in urmatoarele trei luni, scrie presa locala.

Totusi, ministrul pentru afaceri sociale Emilia Maslarova a minimalizat impactul crizei financiare si a declarat intr-o conferinta de presa ca somajul nu va depasi 7% in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri