“Autoritatile sarbe nu intentioneaza sa cheltuiasca aceasta suma decat daca va fi nevoie”, a spus Strauss-Kahn in cadrul unui comunicat, explicand ca aceasta facilitate trebuie sa mai fie aprobata si de consiliul de administratie FMI, anunta NewsIn.

Linia de credit are ca scop sustinerea politicii guvermanentale din Serbia cu privire la stabilitatea economica si financiara, a subliniat acesta, amintind obiectivele de a reduce anul viitor deficitul bugetar la 1,5% din produsul intern brut (PIB), de la 2,7% in 2008, de a tempera inflatia si de a realiza reforme strucurale pentru a impulsiona cresterea economica si pentru a mari potentialul de export.

Imprumutul va lua forma unui acord stand-by pe o perioada de 15 luni. Aceasta procedura permite unui stat membru al FMI sa apeleze la finantarea din partea Fondului pentru a face fata unui dezechilibru temporar al finantelor.

Citeste si:

Vineri, ministrul sarb de finante, Diana Dragutinovic, a explicat ca acordul incheiat cu FMI “ne va da posibilitatea de a apela la fonduri numai in cazul in care vom avea nevoie".

In aceasta privinta, acordul este total diferit de cele incheiate recent de FMI cu Ucraina si Ungaria, tari ce au obtinut imprumuturi de 16,4, respectiv 15,7 miliarde dolari, a mai explicat aceasta.

Strauss-Kahn a precizat ca, avand in vedere pozitia buna a rezervelor internationale sarbe si accesul la finantare din exterior, acordul nu va face obiectul unei proceduri de urgenta.