Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a declarat ca nu vrea sa cheltuiasca banii pe care ii mai are la dispozitie din suma acordata de Congres pentru salvarea bancilor pana cand noua administratie a lui Barack Obama nu se va instala oficial la Casa Alba.
"Voi face ceea ce trebuie sa facem pentru a mentine un sistem puternic si voi reactiona asa cum trebuie sa reactionam in timpul celor noua saptamani (pana la 20 ianuarie, cand presedintele ales isi preia oficial functia - n.r.), dar nu voi cauta sa incep noi proiecte decat daca ele sunt necesare sau daca este foarte clar ca trebuie sa fie facute sau daca au cu adevarat sens", a declarat Henry Paulson intr-un interviu publicat in editia online a cotidianului The Wall Street Journal. "Vreau sa pastrez capacitatea de actiune si flexibilitatea pe care o avem acum pentru cei care vor veni dupa noi", a explicat secretarul Trezoreriei.

Din cele 700 de miliarde aprobate de Congres la inceputul lunii octombrie pentru a veni in ajutorul sistemului financiar, Paulson a primit autorizatia de a cheltui 350 de miliarde. In mod normal, pentru deblocarea restului sumei trebuie ceruta din nou aprobarea Congresului, potrivit AFP. Trezoreria americana a alocat deja 290 de miliarde de dolari - 250 de miliarde sunt destinati salvarii bancilor, iar 40 de miliarde de dolari au fost acordati sub forma de imprumut societatii de asigurari AIG. Lui Paulson ii mai raman teoretic 60 de miliarde de dolari de cheltuit din prima transa, anunta NewsIn.

Secretarul Trezoreriei a anuntat la 12 noiembrie ca a renuntat la punctul central al planului sau de salvare a sistemului financiar - un mecanism de rascumparare a activelor toxice ale bancilor acumulate in urma cresterii excesive a sectorului imobiliar - dupa ce a ajuns la concluzia ca este mai simplu si mai eficient ca statul sa cumpere direct participatii in institutiile bancare "sanatoase".

Institutiile financiare cotate la bursa aveau termen pana la 14 noiembrie pentru a participa la program. Trezoreria a anuntat lunui ca si institutiile bancare care nu sunt cotate la bursa pot sa solicite ajutorul statului pana la 8 decembrie.

Din cei 250 de miliarde de dolari alocati acestui "program de cumparare de capital", Trezoreria a virat la sfarsitul lunii octombrie 115 miliarde de dolari celor mai mari opt banci americane in schimbul unei participatii minoritare la capitalul lor. Zece miliarde urmeaza sa fie injectate in banca Merrill Lynch atunci cand ea va fi preluata de Bank of America.

Pe acelasi principiu, Treozoreria a anuntat ca a mai cheltuit 33,56 de miliarde de dolari suplimentari distribuiti catre 21 de noi institutii financiare. US Bancorp, marea banca din Minneapolis, care avea situatia cea mai dificila, a primit astfel 6,599 miliarde de dolari.

Potrivit Trezoreriei, acest program din care mai raman de cheltuit circa 91,5 miliarde de dolari va continua asa cum este prevazut.

In conditiile in care Congresul si-a reluat o sesiune de tranzitie, pana la schimbarea presedintelui, majoritatea democrata doreste sa foloseasca o parte din fondurile alocate lui Paulson pentru a veni in ajutorul constructorilor de automobile. Presedintele in exercitiu George W. Bush, care dispune de drept de veto, a declarat sambata ca nu este de acord cu acest plan, principiul administratiei fiind unul simplu - banii trebuie sa serveasca la stabilizarea sistemului financiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri