Fostul acord stand-by dintre Turcia si FMI, pentru un imprumut de 10 miliarde dolari, a expirat in luna mai si liderii financiari au solicitat incheierea unei noi intelereri, pentru a impulsiona cresterea economica.

Sursa a declarat ca amploarea imprumutului depinde de discutiile in curs cu privire la tinta de crestere economica pentru anul viitor, ce este fixata la 4%.

"Intr-un acord cu FMI, mai important decat volumul imprumutului este faptul ca tara beneficiaza de sprinijul Fondului. Ne asteptam ca discutiile sa se incheie curand prin ajungerea la un acord", a mai spus sursa.

Citeste si:

Aceasta a mai precizat ca intelegerea va fi mai mult o masura de precautie decat un acord normal stand-by. In cadrul unui acord preventiv, Turcia ar avea acces la fonduri in cazul in care va fi necesar, in timp ce un acord stand-by standard implica automat finantarea. Un acord preventiv va oferi, de asemenea, o mai mare flexibilitate a politicii fiscale.

Vestea cu privire la un eventual sprijin din partea FMI a sustinut cotatia lirei turcesti, ce scazuse la nivelul din 2006 dupa ce banca a coborat miercuri dobanda de politica monetara, intr-o miscare surpriza.