"Am decis sa incepem negocieri oficiale cu Comisia Europeana si FMI pentru a finanta stabilizarea economiei", a declarat premierul Ivars Godmanis, citat de Reuters.

Letonia devine astfel a doua tara membra UE care solicita ajutorul Comisiei si FMI, dupa Ungaria, care a primit in 28 octombrie un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja cinci miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, la mijlocul lunii octombrie, potrivit NewsIn.

Potrivit regulilor actuale, fondurile din care Comisia poate ajuta o tara membra din afara Zonei euro in caz de dificultati financiare sunt limitate la 12 miliarde. Dupa ajutorul de 6,5 miliarde de euro acordat Ungariei, UE nu mai dispune decat de 5,5 miliarde din care ar putea ajuta Letonia. Comisia a propus si Parlamentul European a aprobat joi suplimentarea acestui fond de la 12 la 25 miliarde de euro.

Letonia a fost nevoita sa preia 51% din Parex, creata dupa prabusirea Uniunii Sovietice, deoarece banca a fost afectata de criza financiara mondiala. Parex avea active de 5,42 miliarde dolari.

Citeste si:

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat in urma cu cateva saptamana ratingul Letoniei si a redus de la stabile la negative perspectivele tarilor Baltice Lituania si Estonia, pe fondul scaderii ritmului economic si posibilelor probleme bancare.

Guvernul Letoniei anuntase ca a aprobat deja planuri de sustinere a bancilor locale in cazul in care va fi necesar, in timp ce banca centrala a precizat ca masura luata de Moody's arata ca planurile actuale de deficit bugetar pentru 2009 sunt inacceptabile.

Moody's a coborat de la 'A2' la 'A3' ratingurile de credit in valuta si in moneda locala ale Letoniei. Masura a fost urmata de publicarea statisticilor oficiale, ce aratau ca economia Letoniei a scazut cu 4,2% in al patrulea trimestru.