Europenii care cauta masini noi la preturi cat mai mici, ar trebui sa-si indrepte pasii catre Finlanda si Danemraca, unde pretul masinilor este semnificativ mai mic decat in restul blocului european.

De exemplu, un Fiat Punto costa cu 2.700 de euro mai putin in Finlanda decat in Germania, care continua sa ramana cea mai scumpa piata din cele 25 de state UE la majoritatea categoriilor de automobile.

Cetatenii UE dispun de avantajul cumpararii din afara granitelor nationale fara a plati vama, semn al unei economii unite sanatoase.

In acest sens, Comisia Europeana a amenintat cu actiuni legale Franta si Polonia daca nu inceteaza boicotarea masinilor importate si nu reduc din restrictii.

Din analiza Comisiei Europene reiese ca Germania este cea ma scumpa piata europeana, urmata de Austria, iar la capatul clasamentului se afla Danemarca si Finlanda (cea mai ieftina piata din Zona euro).

Din noile venite in UE, Estonia detine cea mai ieftina piata auto. Desi majoritatea automobilelor sunt mai ieftine in noile mebre UE (tari foste comuniste), masinile de lux raman mai scumpe decat pe pietele consacrate.