Rata va fi diminuata cu 4 puncte procentuale, de la nivelul actual de 24%, cu incepere din ianuarie 2009, ceea ce va lasa la dispozitia firmelor 400 miliarde ruble (15 miliarde dolari), a declarat Putin, la congresul anual de la Moscova al partidului de guvernare Rusia Unita. "Banii acestia vor folosi economiei", a spus premierul rus.

Impozitul pe profit al companiilor mici va fi coborat la 5%, de la 15%, iar returnarea mai rapida a taxei pe valoarea adaugata (TVA) va deveni, de asemenea, o prioritate.

Companiile rusesti fac eforturi sa acceseze finantare, dupa ce pietele de credit au fost afectate de incetinirea cresterii economice de pe plan mondial, chiar daca guvernul a adoptat un pachet de 200 miliarde dolari de sustinere a lichiditatii.

Banca Mondiala (BM) a anuntat saptamana aceasta ca a revizuit in jos estimarile sale pentru cresterea economica din 2009 a Rusiei, de la 6,5% la 3%.

Citeste si:

"Aspectul pozitiv al acestei initiative este ca nu discutam despre bani dati de guvern, ci de o masura care va ajuta pe toata lumea", a spus economistul Tatiana Orlova, de la subsidiara moscovita a ING.

"Decizia ajuta si companiile mici care au avut dificultati in ceea ce priveste accesul la pachetul guvernamental de sustinere", a adaugat Orlova.

Intarzierile totale la plata salariilor de catre companii au urcat cu 33% in octombrie, la 4 miliarde ruble, potrivit datelor din 1 noiembrie ale Serviciului federal de statistica al Rusiei.