O directiva europeana din 1998, actualizata in 2002, limiteaza in prezent la 12 miliarde de euro ajutoarele pe care UE le poate acorda tarilor din afara Zonei euro cu probleme la balanta de plati, de exemplu in cazul deprecierii monedei nationale in urma retragerii de capital strain, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Parlamentul European, care a acceptat sa recurga la o procedura de urgenta pentru a accelera parcursul institutional al noii reglementari, "aproba propunerea Comisiei", potrivit textului adoptat astazi. Aceasta decizie urmeaza sa fie aprobata de statele membre UE, pentru a putea intra in vigoare.

In schimb, europarlamentarii, al caror aviz nu este obligatoriu pentru statele membre, au respins cererea Comisiei de a putea revizui pe viitor acest plafon, fara aprobarea altor institutii europene.

Cu plafonul actual de 12 miliarde de euro si ajutorul 6,5 miliarde acordat Ungariei, UE nu mai are decat 5,5 miliarde de euro disponibili pentru a ajuta eventuale alte tari aflate in dificultate