Banca centrala a Elvetiei a micsorat rata pe trei luni Libor la un interval tintit intre 0,5% si 1,5% si a promis ca va face o oferta "generoasa si flexibila" de franci elvetieni, pentru a cobori rata la mijlocul intervalului tintit. Este a treia oara cand banca centrala a Elvetiei coboara dobanda cheie de la inceputul lui octombrie.

"Este un pas foarte important si o mare surpriza", a spus Holger Schmieding, economist-sef la subsidiara londoneza a Bank of America.

"Mediul financiar international s-a inrautatit considerabil in ultimele zile. Banca centrala a Elvetiei va mentine, probabil dobanda cheie la reuniunea de luna viitoare, avand in vedere pasul actual", a adaugat Schmieding.

Banca centrala a Elvetiei a estimat, totodata, ca inflatia se va tempera la mai putin de 2% in acest an.

Citeste si:

"Conditiile economice internationale s-au inrautatit semnificativ, ceea ce a creat un risc mai accentuat pentru incetinirea semnificativa a activitatii economice din Elvetia in 2009", potrivit comunicatului bancii centrale a Elvetiei, citat de Bloomberg.

"Banca centrala a Elvetiei va continua sa monitorizeze atent pietele monetare si valutare internationale", se mai arata in comunicatul citat.

Francul elvetian s-a depreciat fata de dolar la un nivel ce nu a mai fost atins din august 2007 dupa anuntul bancii centrale si a coborat cu 0,8% fata de euro la cotatia de 1,5287 franci elvetieni/euro, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultima luna.