Economiile tarilor balcanice vor suferi considerabil, ca rezultat direct al crizei financiare internationale, care le va afecta industriile, au declarat expertii citati de Reuters.
"Statele noastre se indreapta inevitabil spre recesiune, iar in curand, ne vom confrunta cu totii, mai mult sau mai putin, cu aceleasi dificultati", a spus vicepresedintele comisiei bosniace a valorilor mobiliare, Mirko Puljic.

Expertii prezenti la un forum economic regional desfasurat in statiunea Ohrid, unde se discuta despre efectele crizei asupra Balcanilor, au fost de acord ca aproape toate tarile din zona au avut o tendinta pozitiva in prima jumatate a anului, dar impactul negativ va fi resimtit de acum inainte.

"Pietele emergente vor fi afectate de efecte usor diferite de cele care s-au manifestat in tarile occidentale", a spus viceguvrenatorul bancii centrale a Macedoniei, Dimitar Bogov, potrivit NewsIn.

Majoritatea expertilor economici prezenti la forum au fost de acord ca sectorul bancar din Balcani nu va fi afectat atat de grav, dar ca lovitura cea mai mare o vor suferi industriile slabe, care depind de materii prime din import, in contextul in care cererea pentru produsele lor scade considerabil.

Impactul va amplifica deficitul comercial extern, aceasta fiind pentru mult timp una dintre cele mai mari probleme ale economiilor balcanice, care incearca sa se puna pe picioare dupa ani intregi de razboaie si o tranzitie indelungata dupa comunism.

Ministrul economiei din Macedonia, Fatmir Besimi, a spus ca se teme ca tara sa se va confrunta cu o incetinire puternica a ritmului de crestere a economiei, dupa avansul de 6% din primele sase luni ale anului. Macedonia estimase ca produsul intern brut (PIB) va creste cu 5-5,5% in 2008.

"Noua provocare va fi sa vedem in ce fel ne va afecta criza industriile si nivelul investitiilor straine directe", a spus Besimi.

Oficialul macedonean a adaugat ca mai multe companii occidentale si-au amanat planurile de investitii in Macedonia, stat mic ce a atras investitii straine de aproape 500 milioan euro in primele opt luni ale anului, aproape dublu comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut.

Ministrul a spus ca se asteapta ca mineritul si industria siderurgica si textila, sursele principalelor produse de export ale Macedoniei, sa resimta cel mai mult impactul negativ, pentru ca va scadea cererea de pe pietele occidentale.

Ingrijorarea legata de starea economiei mondiale s-a accentuat, joi, dupa ce Federal Reserve, banca centrala americana, a estimat ca recesiunea se va extinde in SUA mult in 2009, iar exporturile in Asia ale Japoniei au scazut pentru prima data in ultimii sase ani si rata somajului a crescut. Toate acestea au fost insotite de o alta vanzare masiva pe pietele internationale de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri