Criza financiara, care a dus la prabusirea mai multor banci de talie internationala, se transforma intr-o criza economica extinsa, ale carei efecte nu s-au resimtit inca la nivel maxim, a declarat sambata economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, pentru o publicatie din Elvetia, citata de Reuters.

Blanchard, care estimeaza prelungirea crizei cu inca un an, a solicitat guvernelor sa relaxeze conditiile fiscale, iar bancilor centrale sa reduca ratele dobanzilor e politica monetara spre 0%.

"Ce-i mai rau abia urmeaza", a declarat acesta pentru jurnalul Finanz und Wirtschaft, semnaland ca problemele din sectorul bancar se transfera in economia reala, afectand industria auto.

"Acesta este doar inceputul", a mai spus Blanchard si a adaugat ca "exista riscul ca situatia sa se inrautateasca, ceea ce ar duce la previziuni economice mai sumbre si la o scadere mai rapida a cererii", potrivit NewsIn.

Blanchard preconizeaza o prelungire a crizei cu inca un an si se asteapta la o crestere economica abia din 2011.

"In 2009, estimam o contractare a economiei in statele industrializate, in 2010 conditiile pietei se vor ameliora, iar in 2011 totul ar trebui sa revina la normal", a spus Blanchard.

"In conditii normale, FMI ar milita pentru scaderea deficitelor bugetare...dar contextul actual este deosebit. Cererea s-a prabusit. De aceea este necesara o expansiune fiscala", iar bancile centrale ar trebui sa scada cat mai mult ratele dobanzilor pentru a evita un scenariu similar celui din timpul Marii Crize, a apreciat Blanchard.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Paradisurile fiscale: inghit 34.000 de miliarde de dolari.