Banca centrala a Ungariei a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 11%, intr-o miscare surpriza, in cadrul intrunirii lunare de politica monetara, anunta Reuters.

Analistii chestionati de Reuters estimasera saptamana trecuta ca banca centrala nu va schimba rata dobanzii, dupa o luna in care situatia economica nefavorabila i-a determinat pe oficialii ungari sa ceara un imprumut de 25 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International (FMI).

De asemenea, banca a publicat raportul trimestrial cu privire la inflatie, reducand estimarile legate de cresterea preturilor in 2009 si 2010, potrivit NewsIn.

Banca a redus estimarile pentru inflatia din 2009 la 3,1 - 3,4%, fata de 4,1%, conform prognozei din august. In 2010, guvernul estimeaza o inflatie sub 2%, fata de 3%, cat fusese estimat anterior.

La sfarsitul lui octombrie, banca centrala majorase dobanda de politica monetara cu 3 puncte procentuale, pana la 11,5%, la doua zile dupa mentinerea ratei cheie la 8,5%. Analistii catalogasera actiunea drept o incercare de sustinere a forintului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum explica BNR decizia de a avea cea mai mare dobanda cheie din UE