Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), a recunoscut ca a subestimat impactul pe care criza imobiliara din Statele Unite urma sa il aiba asupra intregii economii, in cadrul unui interviu acordat publicatiei The New Yorker.

"Am gresit sa spun la inceputul crizei ca turbulentele declansate pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc ar putea fi stavilite", a declarat Bernanke, pentru The New Yorker, in cadrul unui articol care este deja afisat pe pagina de Internet a revistei, dar care va fi tiparit doar in editia din 1 decembrie.

"Relatia de tip cauza-efect dintre problemele imobiliare si sistemul financiar per ansamblu era complexa si putea fi prevazuta cu greu", a adaugat Bernanke.

Extinderea creditelor neperformante pe segmentul creditelor cu grad mare de risc si problemele de pe piata imobiliara a Statelor Unite, de la inceputul lui 2007, s-au repercutat progresiv asupra sistemului financiar, apoi asupra economiei americane, dupa care s-au propagat la nivelul economiei mondiale.

Saptamana trecuta, bancherii centrali americani nu au exclus posibilitatea ca Statele Unite sa se confrunte tot anul viitor cu o comprimare a produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si