Kazahstanul a redus cu o treime estimarile pe 2009 privind pretul petrolului, la 40 dolari/baril, in contextul in care criza financiara are un impact din ce in ce mai mare asupra tarii, anunta Reuters.

Kazahstanul a anuntat un pachet de salvare de 21 miliarde dolari pentru sprijinirea sectorului bancar afectat de criza creditelor, dar ieftinirea petrolului ameninta rezultatele finale ale acestui demers.

"Astazi trebuie sa uitam de vremurile in care pretul petrolului urcase puternic. Intram intr-un nou ciclu", a declarat premierul Karim Masimov, dupa cum arata NewsIn.

"I-am cerut ministrului economiei sa recalculeze bugetul pe 2009 - 2011, avand in vedere un pret al petrolului de 40 dolari/baril, in 2009 si 50 dolari/baril, in intervalul 2010 - 2011", a adaugat acesta. Anul acesta, pretul petrolului este stabilit la 60 dolari/baril.

Kazahstanul a fost o victima timpurie a crizei mondiale a creditelor, dupa ce investitorii au renuntat la activele riscante din pietele emergente, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite. Premierul a declarat intr-un interviu recent acordat agentiei Reuters ca economia isi va tempera cresterea pana la 3% in 2009.

Ministrul de finante, Bolat Zhamishev, declara recent ca ieftinirea drastica a petrolului implica "riscuri uriase" pentru Kazahstan, in contextul in care oficialii incearca sa refinanteze datorii externe de miliarde de dolari si sa sustina cresterea economica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si