Securitatea aprovizionarii Europei cu electricitate s-a deteriorat in 2007, existand "riscul unor pene in timpul iernii", avertizeaza firma de consultanta Capgemini, intr-un studiu dat publicitatii luni, cerand investitii puternice pentru dezvoltarea capacitatilor energetice, transmite AFP.
"Echilibrul dintre oferta si cerere ar putea fi pus in pericol in cazul in care conditiile meteorologice devin mai putin favorabile", adica daca va deveni mai frig, subliniaza Capgemini in al 10-lea Observator european al pietelor de energie (OEME). Firma afirma ca aprovizionarea ar putea dificila in special in timpul varfurilor de consum din timpul iernii.

Aceasta situatie are la baza in special "cresterea proportiei energiei eoliene", o sursa de energie care "nu este intotdeauna disponibila", arata NewsIn.

Astfel, in pofida unei incetiniri a ritmului de crestere a cererii in 2007, marjele reale ale capacitatii de productie (capacitatile disponibile in timpul varfurilor de consum) au scazut in medie la 5,3%, fata de 7,6% in 2006. Iar "5% marja este considerat pragul sub care nu trebuie coborat", pentru a nu exista riscuri privind securitatea aprovizionarii cu energie, subliniaza Colette Lewiner, directoare internationala a sectorului energetic la Capgemini.

Studiul face referire la mai multe "situatii ingrijoratoare", ca cea din Franta (unde marja reala este de -5,7%), din Marea Britanie ( unde a scazut de la 7,9% in 2006, la 2,2% in 2007) sau din Germania (unde a scazut de la 4,4% la 2%). In Franta, aceasta degradare a securitatii aprovizionarii a intervenit in special din cauza reducerii aportului centralelor nucleare, din caza operatiunilor de intretinere.

"Europa trebuie sa isi reduca dependenta fata de aprovizionarile cu gaz rus", subliniaza Capgemini, care considera "ingrijoratoare" securitatea aprovizionarii cu gaz a vechiului continent. Daca se va respecta tendinta actuala, Finlanda va importa 50% din necesarul sau de gaz din Rusia in 2030, iar Europa de Est 80%.

Pentru a reduce dependenta, Europa trebuie sa isi suplimenteze capacitatile de stocare, sa creasca "fluiditatea schimburilor pe piata europeana" pentru a permite o solidaritate mai mare in cazul unei crize de aprovizionare si sa isi diversifice sursele de aprovizionare, importand mai mult gaz lichefiat, sugereaza Capgemini. Gazul lichefiat acopera in prezent 7% din consumul total de gaz din Europa, dar ar putea ajunge la intre "15% si 18%" pana in 2020.

Capgemini indeamna statele europene sa faca "investitii semnificative in infrastructurile energetice, pentru a garanta securitatea aprovizionarii". "Tarile europene trebuie sa investeasca 1.000 de miliarde de euro in infrastructurile gaziere si electrice in urmatorii 25 de ani", avertizeaza compania.

Precizand ca actuala criza economica si financiara risca sa "franeze sau sa opreasca inevstitiile", in special in energiile regenerabile, Lewiner pledeaza in favoarea unei "relansari economice prin investitii". "In caz contrar, trezirea va fi dureroasa", a avertizat ea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri