Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reduce dobanda cheie de la 3,25%, la 2%, pana in primavara lui 2009, in contextul in care zona euro se confrunta cu recesiunea, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit AFP.

De asemenea, OCDE estimeaza ca situatia din sectorul economic va impune "costuri bugetare considerabile" pentru guverne, anunta NewsIn.

"Temperarea estimata a presiunilor inflationiste in urmatorii doi ani va permite noi reduceri ale dobanzii cheie, in intervalul urmator", a anuntat OCDE, in cadrul ultimei sale prognoze economice. De asemenea, OCDE estimeaza ca un nivel al dobanzii cheie de 2%, atins in primavara lui 2009, ar putea fi mentinut timp de un an.

BCE redus recent dobanda cheie la 3,25%, in contextul in care zona euro a intrat in recesiune, in al treilea trimestru.

Institutia de la Frankfurt pregateste acum terenul pentru o noua reducere, ce ar putea sa aiba loc in 4 decembrie. Economistii anticipeaza reducerea dobanzii cheie la 2,75%.

Statele din zona euro, precum Marea Britanie, dispun de o marja mai mare de manevra financiara pentru sustinerea activitatii economice, decat SUA sau Japonia, unde dobanzile cheie sunt deja foarte scazute. Astfel, dobanda cheie in Statele Unite este de 1%, iar cea a Japoniei, de 0,30%.

OCDE estimeaza ca zona euro se va confrunta cu o recesiune si in 2009, in contextul in care produsul intern brut (PIB) se va comprima cu 0,6%, fata de estimarile anterioare, ce aratau o scadere a PIB-ului cu 0,5%. Rata somajului in zona euro va creste, cel mai probabil, cu 7,4% in 2008, cu 8,6% in 2009, respectiv 9% in 2010, conform estimarilor organizatiei.

Pentru anul in curs, OCDE estimeaza o crestere a PIB-ului cu 1%, fata de nivelul anticipat anterior, de 1,1%, conform datelor publicate in 13 noiembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si