De asemenea, OCDE estimeaza ca situatia din sectorul economic va impune "costuri bugetare considerabile" pentru guverne, anunta NewsIn.

"Temperarea estimata a presiunilor inflationiste in urmatorii doi ani va permite noi reduceri ale dobanzii cheie, in intervalul urmator", a anuntat OCDE, in cadrul ultimei sale prognoze economice. De asemenea, OCDE estimeaza ca un nivel al dobanzii cheie de 2%, atins in primavara lui 2009, ar putea fi mentinut timp de un an.

BCE redus recent dobanda cheie la 3,25%, in contextul in care zona euro a intrat in recesiune, in al treilea trimestru.

Institutia de la Frankfurt pregateste acum terenul pentru o noua reducere, ce ar putea sa aiba loc in 4 decembrie. Economistii anticipeaza reducerea dobanzii cheie la 2,75%.

Citeste si:

Statele din zona euro, precum Marea Britanie, dispun de o marja mai mare de manevra financiara pentru sustinerea activitatii economice, decat SUA sau Japonia, unde dobanzile cheie sunt deja foarte scazute. Astfel, dobanda cheie in Statele Unite este de 1%, iar cea a Japoniei, de 0,30%.

OCDE estimeaza ca zona euro se va confrunta cu o recesiune si in 2009, in contextul in care produsul intern brut (PIB) se va comprima cu 0,6%, fata de estimarile anterioare, ce aratau o scadere a PIB-ului cu 0,5%. Rata somajului in zona euro va creste, cel mai probabil, cu 7,4% in 2008, cu 8,6% in 2009, respectiv 9% in 2010, conform estimarilor organizatiei.

Pentru anul in curs, OCDE estimeaza o crestere a PIB-ului cu 1%, fata de nivelul anticipat anterior, de 1,1%, conform datelor publicate in 13 noiembrie.