Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a modificat in scadere previziunile de crestere a economiilor tarilor din sud-estul Europei, in care este prezenta, la 3,1% in 2009, de la 4,7%, cat anticipa in raportul din luna mai, potrivit datelor prezentate, ieri, de BERD.
BERD apreciaza ca in 2008, in Europa Centrala si Statele Baltice, cresterea economica se va reduce pana la 4,3% de la 6,3% anul trecut, iar in 2009 va scadea pana la 2,2%. In Europa de Sud-Est, cresterea economica se va situa la 6,5% in 2008 fata de 6,2% in 2007, in 2009 urmand sa scada pana la 3,1%, potrivit estimarilor BERD.

In Comunitatea Statelor Independente (CSI) si Mongolia, BERD se asteapta ca ritmul de crestere a economiilor sa se tempereze in 2008 pana la 7,3% de la 8,5% in 2007, pentru ca in 2009 tendinta sa se mentina, nivelul anticipat fiind de 3,4%.

Raportul privind tranzitia arata ca exista riscul unei diminuari si mai mari a cresterii economice din regiune in cazul in care finantarea externa ar disparea.

"In particular, unele tari continua sa aiba deficite mari de cont curent si datorii ridicate in valuta, fiind astfel predispuse la scaderi semnificative ale rezultatelor economice in cazul in care infuziile de capital se reduc", se arata in raportul BERD.

Intr-un capitol separat, dedicat impactului pe care criza globala a creditarii il are asupra regiunii, se arata ca deteriorarea mediului financiar ar putea duce la o incetinire de durata a dezvoltarii pietei creditelor.

"Intr-o atare situatie, consecintele asupra cresterii generale a economiilor din regiunea in care opereaza BERD vor fi fara indoiala severe", se mentioneaza in raport.

Cu toate acestea, BERD constata ca exista mai multi factori ce ar putea ajuta regiunea sa evite tendintele negative sau cel putin sa faca fata efectelor lor.

Raportul arata ca nivelul datoriei guvernamentale in tarile de operare a scazut constant din 2000, oferind astfel mai multa flexibilitate in cazul in care o interventie politica mai importanta ar fi necesara.

In ultimii ani, conditiile mediului de afaceri s-au imbunatatit, iar piata muncii a fost destul de flexibila, permitand o redresare mai rapida a cresterii economice.

BERD a mai semnalat in raport si progresul reformelor de piata inregistrat in ultimul an, in special in Europa de Sud-Est si in unele zone ale CSI, precum si in Mongolia.

Unele dintre statele cel mai putin reformate, precum Belarus si Turkmenistan, au facut pasi importanti in sensul deschiderii propriilor piete si reducerii rolului pe care il are statul. Reforme semnificative s-au inregistrat mai ales in tarile candidate si potential candidate la aderarea la Uniunea Europeana (UE) din Balcanii Occidentali.

Data find legatura stransa dintre reforme si cresterea economica, acesta este un semnal pozitiv privind rezistenta regiunii la schimbarile pe termen scurt si perspectivele cresterii economice pe termen lung.

BERD recomanda tarilor in care investeste sa acorde prioritate maxima sistemelor bancare

BERD se asteapta ca economiile tarilor in care este prezenta sa isi tempereze semnificativ ritmul de crestere in 2009, ca urmare a incetinirii economice si a turbulentelor de pe piata financiara mondiala. Drept urmare, BERD recomanda tarilor in care investeste sa acorde prioritate maxima sistemelor bancare.

Faptul ca economia regionala a continuat sa creasca in faza de inceput a crizei globale se datoreaza unei bune implementari a procesului de reforma, sustine economistul-sef al BERD, Erik Berglof, dar in prezent, regiunea este expusa unui mediu international mai putin favorabil.

Fluxurile de capital dinspre pietele emergente, evitarea riscului si recesiunea cu care se confrunta economiile cheie ale OCDE vor pune la incercare economiile tarilor in tranzitie.

Berglof a adaugat ca scaderea rapida a cresterii economice va duce la atenuarea amenintarii pe care o reprezinta inflatia in timp ce stabilizarea sistemelor bancare va deveni priporitatea principala a guverbnelor din regiune.

"Masurile de stabilizare vor trebui sa fie corelate cu cele ale altor tari - atat vest europene, cat si alte tari in tranzitie - tinand cont de legaturile dintre structurile de actionariat ale sistemuli financiar din regiune", a mai spus Berglof.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri