Astfel, dobanda de referinta pentru imprumuturile pe un an va scadea cu 1,08 puncte procentuale, la 5,58%, potrivit unui comunicat al bancii centrale chineze. Dobanda la depozitele atrase va scadea tot cu 1,08 puncte procentuale, la 2,52%. Deciziile vor intra in vigoare incepand de maine.

Eforturile Chinei de a preveni o temperare a cresterii economice ar putea atenua, de asemenea, riscurile unei recesiuni mondiale. China a avut o contributie de 27% la cresterea economica globala din 2007.

"Reducerea dobanzilor este vitala", a declarat un analist din Hong Kong. "Efectul combinat al actiunilor va reda incredere investitorilor si va sprijini cresterea economica", a adaugat acesta.

Citeste si:

Banca a redus nivelul rezervelor minime obligatorii, de la 17%, la 16%, pentru cele mai mari banci. Decizia va intra in vigoare incepand cu 5 decembrie.

Actiunile sunt orientate catre "asigurarea de lichiditati suficiente pentru sistemul bancar si promovarea cresterii stabile a imprumuturilor, astfel incat politica monetara sa joace un rol activ in sprijinirea cresterii economice", a anuntat banca in cadrul unui comunicat.