Comisia Europeana (CE) a prezentat ieri un plan de relansare economica de circa 200 miliarde euro, ce se rezuma la o serie de propuneri facute guvernelor, in contextul crizei financiare, conform unui document obtinut de AFP.
Principalele prevederi sunt legate de un plan de relansare bugetara coordonat la nivelul intregii UE, cifrat in total la 200 miliarde de euro, ce reprezinta 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie “temporare, tintite si coordonate”.

De asemenea, printre principalele prevederi se mai afla si extinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investiti (BEI) de a corda imprumuturi si recomandarea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste, potrivit NewsIn.

Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.

Comisia Europeana a mai decis aplicarea “flexibila” a Pactului de Stabilitate europene, care limiteaza deficitele publice nationale si punea in practica a planului de sustinere a sectorului auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei a unor masini mai ecologice, de catre consumatori.

CE va propune guvernelor statelor membre sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala fospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora, sa acorde credite subventionale sau garantii de credite pentru companii si sa scada temporar taxa pe valoare adaugata (TVA), ca sa sustina consumul.

A treia serie de propuneri a institutiei europene propune si alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructua si transport si imbunatatirea accentului la internet performant. De asemenea, CE mai doreste accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE si a programelor Fondului social europeana (care discpune de 75 miliarde euro pentru 2007-2013) incat populatia “cea mai vulnerabila” sa beneficieze de acesti bani.

Barroso indeamna statele membre ale Uniunii Europene sa adopte planul de relansare al CE

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a anuntat miercuri propunerile de relansare bugetara in contextul recesiunii din Europa, cifrate la 200 miliarde euro, si a indemnat guvernele sa le concretizeze.
"Vremurile exceptionale cer masuri exceptionale. Locurile de munca si bunastarea cetatenilor nostri sunt in joc", a declarat Barroso, la o conferinta de presa de la Bruxelles.

Planul executivului european solicita Uniunii Europene sa faca un efort financiar de 200 miliarde euro in total, in 2009 si 2010, a indicat Barroso, confirmand informatii care aparusera deja.

Guvernele nationale trebuie sa faca cele mai mari eforturi, in contextul in care in cadrul blocului european acestea detin partea cea mai importanta a mijloacelor financiare. Acestea vor aloca 170 miliarde euro. Bugetul Uniunii Europene si al Bancii Europene de Investitii (BEI), organism financiar al UE, va contribui cu 30 miliarde euro la cuantumul total alocat, de 200 miliarde euro.

Propunerile Comisiei trebuie validate de guverne si de sefii statelor europene, la un summit de la Bruxelles, in 11 si 12 decembrie.

Mai multe state, printre care Marea Britanie, Germania sau Franta, au anuntat deja masuri de relansare.

"Daca nu actionam acum, riscam sa intram intr-un cerc vicios al recesiunii, cu scaderi ale puterii de cumparare si veniturilor fiscale, cu cresteri ale somajului si o adancire neintrerupta a deficitelor bugetare", a atras atentia presedintele Comisiei Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri