Gazprom se bazeaza pe protocolul de acord semnat la 2 octombrie de premierul rus Vladimir Putin si de omologul sau ucrainean Iulia Timosenko, ce prevede trecerea treptata de la un pret redus la un pret de piata pentru livrarile de gaz rus catre Ucraina, doar daca aceasta tara isi plateste datoria.

"Protocolul de acord prevede trecerea pe etape la un pret de piata pentru Ucraina, cu conditia ca ucrainenii sa plateasca toate datoriile. In caz contrar, nu se va trece la pretul de piata treptat, iar de la 1 ianuarie este posibil sa fie aplicat pretul european", a declarat paurtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

In prezent, Ucraina plateste 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, in timp ce in Europa pretul depaseste 400 de dolari. Purtatorul de cuvant a spus totusi ca o astfel de crestere nu ar fi "automata".

Compania energetica ucraineana Naftogaz datoreaza circa 2,4 miliarde de dolari Gazpromului, potrivit companiei ruse.

Citeste si:

Kuprianov a mai spus ca, potrivit unui acord intervenit marti cu Naftogaz, societatea ucraineana va da, pana la 1 decembrie, 430 milioane de dolari pentru gazul livrat in septembrie si o parte a datoriei de 800 de milioane de dolari din luna octombrie.

Societatea ucraineana de gaz Naftogaz va rambursa pana la sfarsitul saptamanii 380 de milioane de dolari din datoria sa catre Gazprom si va incepe de luni negocierile pentru a sterge restul datoriei pentru luna septembrie, au anuntat miercuri responsabili din companie.

"Vom achita 380 de milioane de dolari din datoriile pentru luna septembrie pana la sfarsitul saptamanii", a anuntat directorul adjunct al Naftogaz, Igor Didenko, citat de agentia de presa RIA Novosti.

"Am ajuns la un acord pentru a sterge datoria pe luna septembrie pana in 1 decembrie, pentru a ne intalni in 1 decembrie (cu negociatorii - n.red.) Gazprom si vom discuta pentru a incerca sa gasim o rezolvare a acestei situatii", a spus, la randul sau, directorul Naftogaz Oleg Dubina, citat de Interfax.