"Actiunea asupra ratingului reflecta achizitia unei participatii de 22,155% in cadrul companiei croate INA, finantata printr-un credit, si estimarile ca situatia sectorului se va deteriora, ceea ce va face ca indicatorii de credit ai companiei sa fie mai slabi in 2009" , a declarat Per Karlsson, analist in cadrul Standard & Poor's.

Dupa achizitia INA, pe 16 octombrie, datoria ajustata a MOL a crescut la 1.130 miliarde forinti. In consecinta, indicatorii de indatorare pentru anul 2008 este estimati sa ajunga sub nivelul cerut de un rating 'BBB-'.

Mai mult, nivelul ridicat de indatorare al MOL coincide cu o degradare semnificativa a perspectivelor macroeconomice . Economia Ungariei este prevazuta sa scada in 2009, pe fondul incetinirii ritmului economic la nivel mondial.

Perspectiva stabila reflecta estimarile ca profilul financiar al grupului va continua sa slabeasca in 2009, din cauza scaderii marjelor de rafinare, cresterii datoriilor si afluxului mai mic de capital. MOL are afaceri de distributie pe piata romaneasca, printr-o subsidiara locala.