Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank (RZB) va deprecia active legate de Islanda in al patrulea trimestru, insa estimeaza ca va ramane in continuare pe profit in 2008, a declarat joi directorul executiv, Walter Rothensteiner, citat de Reuters.

In primele noua luni ale anului, profitul net RZB a scazut cu 32%, la 403 milioane euro, afectat de deprecierile inregistrate de active, ce includ datoria Lehman Brothers, a declarat Rothensteiner.

"Este evident ca provizioanele Lehman Brothers au fost incluse, insa cele islandeze nu au fost calculate inca. Insa vedeti, de asemenea, ca rezultatele din primele noua luni sunt, in orice caz, suficiente pentru a acoperi pierderile estimate pentru cel de-al patrulea trimestru", a mai spus Rothensteiner.

Insa Rothensteiner a refuzat din nou sa dezvaluie cat de mare a fost expunerea RZB pe Islanda. In total, la sfarsitul lunii iunie, bancile islandeze datorau bancilor din Austria 2,6 miliarde euro, potrivit Bancii Reglementelor Internationale, scrie NewsIn.

RZB nu este listata la bursa si este detinuta de opt banci regionale. RZB controleaza Raiffeisen International, cel de-al doilea creditor din Europa emergenta, pentru care furnizeaza cea mai mare parte a finantarii.

Actionarii RZB au aprobat in aceasta saptamana o posibila emisiune de capital participativ in valoare de 2 miliarde euro, fonduri ce ar putea fi atrase din pachetul de stabilitate al statului austriac.

Rothensteiner a spus ca se asteapta ca investitorii sa cumpere cel putin o parte din aceasta participatie de capital, daca si guvernul o va face.

Karl Sevelda, un membru al consiliului RZB, a estimat o incetinire a cresterii activelor in 2009, de la ritmul de 18% din primele noua luni, si o majorare a provizioanelor pentru pierderi.

Raiffeisen International, divizia pentru afaceri in afara Austriei a RZB, are activitati extinse in Romania, mai ales pe piata bancara, unde este prezenta prin Raiffeisen Bank Romania si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Austria a platit 20 mld. euro pentru a salva bancile de la faliment