Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce, probabil, productia la intrunirea din decembrie, din Algeria, pentru a diminua supraoferta de pe piata, ce se reflecta si in rezervele ridicate de petrol ale OECD, a apus luni secretarul general al OPEC, potrivit Reuters.

"Piata se confrunta cu o supraoferta, pentru ca avem stocuri cu 55-56 zile inaintea cererii", a declarat secretarul general OPEC, Abdallah el-Badri in cadrul unei conferinte despre energie de la Teheran.
Intrebat daca OPEC va decide sa reduca productia de petrol la intrunirea din 17 decembrie de la Alger, el a raspuns ca "vor fi luate masuri, va fi vorba de o cantitate mare", dar nu a mentionat o cifra anume, scrie NewsIn.

Cele 12 state membre ale OPEC s-au intrunit informal la Cairo, pe 29 noiembrie, si au amanat decizia privind reducerea productiei pentru intrunirea din Alegria.

Delegatii sustin ca majoritatea membrilor, inclusiv producatorii din Golf, in frunte cu Arabia Saudita, vor fi nevoiti sa reduca productia cu aproximativ 1-1,5 milioane barili/zi. Dar pentru a face acest lucru posibil, Riyadhul vrea sa se asigure ca toti membrii se supun limitelor impuse.

Rezervele de petrol ale OCDE au fost luna trecuta cu 56 zile inainte cererii si reprezinta un motiv de ingrijorare pentru OPEC, acestea fiind privite ca un indicator al supraofertei de pe piata de profil.
Badri este de parere ca nivelul oportun al rezervelor de petrol ar fi de 52 zile, media din ultimii cinci ani, in timp ce titeiul ar trebui sa se scumpeasca pana la 75 dolari/baril.

Petrolul s-a iefinit luni cu peste un dolar, spre 53 dolari/baril, dupa ce OPEC anuntase ca va amana decizia unei noi reduceri a productiei.

Pretul petrolului a scazut puternic de la nivelul record atins in iulie, de 147 doalri/baril, in contexul in care criza economica mondiala a afectat sever cererea.

Badri este de parere ca anul viitor cererea ar putea sa scada si mai mult, din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
OPEC, deloc ingrjorata de scaderea dramatica a pretului petrolului
Setari Cookie-uri