Premierul polonez Donald Tusk a anuntat adoptarea unui program de stabilizare si dezvoltare pentru urmatorii doi ani in valoare de 24 de miliarde de euro, pentru a face fata consecintelor crizei economice mondiale.
"Este vorba despre un program de stabilizare si dezvoltare, caci Polonia este in situatia unei tari care va continua sa se dezvolte", a declarat premierul. "Din fericire, consecintele crizei mondiale pentru Polonia nu vor fi foarte grave", a mai spus el.

Tusk a precizat ca acest program guvernamental cuprinde in special cresterea garantiilor pentru institutiile financiare, care vor atinge suma totala de 10,4 miliarde de euro.

Guvernul polonez prevede, printre altele, credite pentru intreprinderile mici si mijlocii de circa 5,2 miliarde de euro, precum si 16,8 miliarde de euro pentru accelerarea investitiilor confinantate de Uniunea Europeana, scrie NewsIn.

Polonia va investi, de asemenea, 390 de milioane de euro in dezvoltarea surselor regenerabile de energie, a spus Tusk.

Premierul a anuntat si crearea unui "fond de solidaritate" pentru cetatenii cei mai saraci, care va fi alimentat printr-o crestere a accizelor la alcool si la masinile cu motor mai mare de doi litri.

"Programul are trei obiective: mentinerea stabilitatii financiare pentru a pastra credibilitatea Poloniei, o protectie eficienta pentru cei mai saraci in fata efectelor crizei mondiale si mentinerea dezvoltarii economice pentru a ajunge din urma tarile cele mai bogate din Europa", potrivit sefului guvernului liberal.

"Situatia Poloniei este relativ buna. Nu este usor, dar este clar ca fata de alte tari din regiune, situatia noastra este net mai buna", a adaugat el.

Ministrul de finante polonez Jan Rostowski a anuntat in acelasi timp ca ministerul sau propune revizuirea previziunilor de crestere economica de 4,8%, continute in proiectul de buget pe 2009. Potrivit noii previziuni, PIB-ul polonez va creste anul viitor cu 3,7%. Guvernul doreste totusi sa isi mentina obiectivul de a reduce deficitul bugetar.

"Cresterea deficitului bugetar ar risca sa provoace o pierdere a credibilitatii Poloniei", a declarat Tusk.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri