Premierul Japoniei a dizolvat Camera superioara a parlamentului deoarece aceasta a respins un pachet de legi

Japonia s-ar putea confrunta cu alegeri anticipate dupa ce, ieri, premierul Junichiro Koizumi a decis dizolvarea Camerei superioare a parlamentului nipon deoarece aceasta a respins un proiect-cheie: privatizarea sistemului postal. Potrivit AFP, pachetul legislativ a fost refuzat de Senatul japonez cu 125 voturi impotriva fata de numai 108 voturi pentru. Anterior, Camera Reprezentantilor, camera inferioara a parlamentului, a aprobat legea respectiva cu o majoritate de numai cinci voturi, relateaza Rompres.
Junichiro Koizumi este premierul japonez cu cel mai lung mandat din ultimii douazeci de ani. In cel de-al doilea mandat al sau, privatizarea Postei reprezenta o prioritate. Transferul serviciilor postale din sectorul public in cel privat urma sa se finalizeze in 2007.

Bursa si yenul au scazut

Decizia dizolvarii Camerei si declansarea alegerilor anticipate din cauza esecului unui proiect major este fireasca in contextul in care la mijloc e vorba de onoarea japoneza. Vestea ca vor urma alegeri anticipate nu s-a lasat fara urmari: indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a scazut imediat cu 1,15%. Ieri dupa-amiaza, premierul a convocat o reuniune de urgenta a cabinetului sau in vederea fixarii datei la care se vor organiza aceste alegeri. Mass-media nipone au avansat deja ca alegerile vor avea loc, cel mai probabil, in intervalul 4-11 septembrie.

Posta banca

Ambitioasa si controversata reforma in domeniul serviciilor postale sustinuta de ani buni de Koizumi prevedea posibilitatea impartirii companiei Japan Post in patru mari societati independente. Masura ar fi stimulat sectorul privat si, implicit, intreaga economie. Pentru japonezi, posta nipona inseamna in primul rand o mare banca de economii. Cu depozite de aproximativ 355.000 miliarde yeni, adica in jur de 2.640 miliarde euro, posta japoneza este, in esenta, cea mai mare institutie financiara din lume.

Ce este la mijloc?

Proiectul privatizarii postei are o miza impresionanta. Partidul Liberal Democrat, actualul partid de guvernamant si cea mai puternica formatiune politica din Japonia, se confrunta cu aprige controverse croite in jurul posibilei privatizari a sistemului postal. Partidul aflat la putere se bucura de sprijinul celor 270.000 de angajati ai postei, analistii estimand ca acestia sunt capabili sa mobilizeze aproximativ un milion de voturi in cazul alegerilor generale. O eventuala privatizare a postei ar presupune reduceri de personal si eliminarea unor beneficii de care se bucura in prezent salariatii Japan Post, in calitate de functionari publici.

Argumente pro

Sustinatorii reformei serviciilor postale arata ca privatizarea este cea mai buna solutie in vederea utilizarii eficiente a miilor de miliarde de dolari stranse in vistieria Japan Post. Ei argumenteaza ca pana acum statul a folosit acesti bani pentru a finanta proiecte inutile si costisitoare. Scoaterea acestor servicii de sub tutela statului ar permite operatorilor privati sa realizeze investitii cu adevarat viabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri