Pretul petrolului a scazut marti sub pragul de 48 dolari/baril, pana la cel mai mic nivel al ultimilor trei ani si jumatate, in contextul in care situatia economica este mai sumbra decat se estimase, iar OPEC a amanat discutiile privind o noua reducere a productiei.

Titeiul tranzactionat in SUA, cu livrare in ianuarie, s-a ieftinit cu 1,92 dolari, sau 3,9%, la 47,36 dolari/baril, cel mai mic nivel din mai 2005 si cu aproape 100 de dolari mai ieftin fata de pretul record de 147,27 dolari/baril, atins la mijlocul lunii iulie, informeaza NewsIn.

Titeiul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a ieftinit cu 1,30 dolari, la 46,67 dolari/baril.

In cadrul intrunirii de sambata, Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina nivelul actual al productiei. Organizatia, ce detine o cota de 40% din productia mondiala, a lasat sa se inteleaga ca va reduce nivelul productiei in cadrul urmatoarei intruniri din 17 decembrie, din Algeria.

Datele privind stocurile de petrol din Statele Unite, ce urmeaza sa fie publicate miercuri, vor arata, cel mai probabil, o crestere a acestora cu 1,8 milioane de barili, saptamana trecuta, in contextul in care importurile au continuat sa avanseze, potrivit unui raport preliminar al analistilor chestionati de Reuters.

De asemenea, actiunile listate la bursele americane au inchis sedinta bursiera de luni in scadere masiva, in timp ce indicele Nikkei al bursei din Japonia a coborat cu mai mult de 6%, in contextul in care exportatorii au fost afectati de aprecierea yenului si de stirile conform carora economia Statelor Unite se afla in recesiune din decembrie 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul investitiilor in 2018: de la Bitcoin, la depozitul bancar