Dinarul a atins un minim istoric fata de euro si atrage intervenitia bancii centrale in piata

Banca centrala a Serbiei a intervenit din nou miercuri in piata valutara, dupa ce dinarul a pierdut inca 1% in fata euro pana la o noua cotatie minima istorica.

"Am vazut pana acum cel putin cinci interventii. Efectul interventiei (bancii centrale) a fost slab", a spus un dealer.

Dupa ce a depasit marti pragul psihologic de 90 unitati/euro, dinarul a continuat sa cada, ajungand miercuri la o cotatie minima de 92,351 unitati/euro. Ulterior, moneda sarbeasca a recuperat circa o unitate in raport cu euro.

"Nu avem cifre clare privind interventia, insa estimam ca volumul a fost intre 30 si 50 milioane euro", a spus alt dealer, citat de Reuters.

Moneda sarbeasca depinde puternic de incasarile din exporturi, insa deficitul masiv de cont curent a depreciat dinarul cu 22% de la cotatiile maxime din august.

Desi guvernatorul bancii centrale a declarat saptamana trecuta ca se asteapta ca dinarul sa se intareasca la un moment dat, unii experti estimeaza ca dinarul va reusi sa se stabilizeze abia in jurul pragului de 100 unitati/euro.

"In vremuri de instabilitate politica, inainte de alegerile din mai (2008), politica monetara a fost orientata spre sustinerea dinarului pentru finantarea importurilor", a spus Vladimr Gligorov, economist la Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena, citat de Reuters.

"Acum, dinarul este la 90 (unitati/euro) si va ajunge la 100, acesta este pretul care trebuie platit pentru S politica monetara din trecut", a adaugat el, informeaza NewsIn.

Banca centrala a Serbiei a intervenit in mod constant in ultimele luni si a cheltuit 646 milioane euro de la inceputul lunii octombrie si pana marti, pentru a sustine moneda nationala si lichiditatea din piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Jeff Bezos este mai bogat decât Ungaria
Setari Cookie-uri