Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce productia in cadrul intrunirii din 17 decembrie, din Algeria, a spus astazi ministrul qatarez al petrolului, Abdullahal-Attiyah, relateaza Reuters.
"Cu siguranta vom reduce productia la intrunirea din Oran (Algeria)", a declarat Abdullahal-Attiyah. "Vom discuta la fata locului cu cat vom reduce productia", a subliniat acesta.

Titeiul s-a ieftinit marti sub nivelul de 47 dolari/baril, cel mai mic din mai 2005, mai ieftin cu peste 100 dolari fata de maximul atins la mijlocul lunii iulie. Impactul crizei economice asupra cererii mondiale si amanarea deciziei OPEC privind reducerea productiei in cadrul intrunirii din Cairo au dus la ieftinirea petrolului pana la un nivel record, saptamana aceasta.

Membrii OPEC au convenit in noiembrie sa reduca productia cu 1,5 milioane barili/zi, insa reducerea efectiva a fost de 66% din aceasta cantitate, arata un sondaj Reuters, citat de NewsIn.

In ciuda amanarii unei noi actiuni in acest sens, majoritatea membrilor OPEC, inclusiv statele din Golf, au discutat la Cairo despre nevoia de a reduce productia cu 1-1,5 milioane barili/zi, in cadrul intrunirii viitoare din Algeria, potrivit declaratiilor delegatilor OPEC. Pretul petrolului s-a mentinut sub 70 dolari/baril, din 5 noiembrie.

"Sunt ingrijorat ca pretul va scadea si mai mult, ceea ce va duce la amanarea proiectelor din acest sector", a declarat Attiyah. In cadrul intrunirii din 29 noiembrie, de la Cairo, OPEC a decis sa mentina nivelul actual al productiei.

OPEC a coborat in noiembrie previziunile cu privire la cresterea cererii de petrol in 2008, la 0,33%, de la 0,64% in octombrie, pe fondul perspectivelor de recesiune in numeroase tari industrializate.

De asemenea, grupul a revizuit in scadere si estimarile pentru 2009, prevazand o crestere a cererii cu 0,57%, fata de 0,87% in luna precedenta.

Pentru 2008, OPEC mizeaza in prezent pe o cerere de 86,19 milioane barili/zi, in contextul in care in octombrie estima o cerere de 86,45 milioane barili/zi.

Pentru anul viitor, noua estimare OPEC presupune o cerere de 86,68 milioane barili/zi, cu 530.000 barili/zi mai putin fata de cifra prevazuta in octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri