Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat ca perspectiva pentru calitatea creditelor producatorilor europeni de automobile este \'negativa\' in 2009, in conditiile in care economia mondiala intra in recesiune, iar situatia de pe pietele auto continua sa se deterioreze, arata Fitch.
"Inrautatirea rapida si severa a situatiei de pe pietele auto, din iunie 2008, creeaza presiuni asupra profilelor de creditare ale producatorilor europeni de automobile, pe termen scurt si mediu", a spus Emmanuel Bulle, director in cadrul diviziei "European Corporates" a agentiei de rating.

"Industria auto se confrunta cu probleme fara precedent, ciclice si structurale, care determina perspectiva 'negativa' atribuita de Fitch acestui sector", a adaugat Bulle.

Cresterea slaba a produsului intern brut (PIB) si criza financiara internationala au avut si vor avea in continuare un impact semnificativ asupra industriei auto europene. Astfel, analistii Fitch estimeaza mai ales ca vanzarile din vestul Europei vor scadea cu 12-15% in 2009 si avertizeaza ca estimarile actuale ar putea fi revizuite in jos in continuare, in contextul deteriorarii continue a mediului economic si a reactiei consumatorilor la problemele economice, potrivit NewsIn.

Ca urmare, analistii Fitch estimeaza ca este putin probabil ca vanzarile auto sa creasca din nou in 2010. Pietele emergente au alimentat cresterea vanzarilor de masini in ultimii ani, dar nici acestea nu isi vor mentine puterea in urmatorii doi ani. Totusi, perspectivele de pe pietele emergente raman pozitive, potrivit comunicatului Fitch Ratings.

Perspectiva 'negativa' asociata industriei auto europene reflecta, de asemenea, inrautatirea conditiilor de creditare de la banci, iar profilul de creditare al sectorului auto va fi afectat si de obligatia de a respecta o legislatie mai restrictiva in privinta emisiilor si de necesitatea de a sustine financiar furnizorii si dealerii ce se pot confrunta cu probleme.

Profilele financiare ale producatorilor auto vor fi afectate negativ in 2009, din cauza corelatiei intre profitabilitate scazuta, diminuarea lichiditatii si extinderea necesarului de numerar. Prin urmare, Fitch estimeaza ca nevoile financiare ale companiilor auto vor creste la anul, concomitent cu deteriorarea creditarii.

Dintre producatorii auto evaluati public de Fitch, atat Peugeot (care are ratingul 'BBB+'), cat si Renault ('BBB') au persepctive 'negative', reflectand inrautatirea conditiilor de pe piata europeana si riscul unor retrogradari ale calificativelor.

Perspectiva Daimler ('A-') a fost coborata la 'stabila' de la 'pozitiva', Fiat ('BBB-') are perspectiva 'stabila', iar grupul Volkswagen ('A-') este sub monitorizare cu perspectiva negativa, ca urmare a riscului creat de intentia Porsche de a prelua pachetul majoritar de actiuni al companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri