Ungaria ar putea intra in anticamera zonei euro, mecanismul ratelor de schimb (ERM-2), in 2010, intrucat conditiile necesare aderarii ar putea fi intrunite anul viitor, a declarat ministrul ungar al finantelor, Janos Veres, pentru saptamanalul Figyelo, relateaza Reuters.

Deficitul bugetar al Ungariei va scadea la 2,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, iar inflatia se va tempera, a mai spus Veres.

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, spunea miercuri ca deficitul bugetar al Ungariei s-ar putea situa sub 3% din produsul intern brut (PIB) in 2008, sub estimarile guvernului, de 3,4%, numai cu un control strict asupra cheltuielilor, anunta NewsIn.

"Luand in considerare aceste date, putem spune ca din 2010 am putea intra in anticamera zonei euro", a spus Veres.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany spunea in 19 noiembrie ca recesiunea in care se estimeaza ca va intra economia ungara ar putea sa dureze 18 luni, iar partea cea mai dificila a acesteia nu a sosit inca.

Economia Ungariei se va comprima, cel mai probabil, cu 1% in 2009, in contextul in care exporturile scad, iar consumul la nivel national este afectat de limitarile bugetare si de scaderea salariilor.

Guvernul ungar a lansat in noiembrie un plan de stimuli economici pentru a salva tara de la recesiune, insa controlul strict al bugetului nu permite noi cheltuieli si banca centrala a avertizat ca refacerea economica va fi lenta.

De asemenea, Uniunea Europeana a semnat in noiembrie un acord cu Ungaria pentru acordarea unui credit de 6,5 miliarde euro, ca parte a unui ajutor financiar initiat de Fondul Monetar International. Imprumutul face parte din pachetul FMI de 25,1 miliarde euro, destinat sprijinirii economiei ungare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri