Scaderea economiei zonei euro in trimestrele II si III din 2008 marcheaza prima recesiune de la aparitia monedei unice si de la infiintarea zonei, in 1999.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

La nivelul intregii Uniuni Europene, care include cele 15 state din zona euro, economia s-a comprimat de asemenea cu 0,2% in al treilea trimestru, dupa ce stagnase in perioada aprilie-iunie.

Estimare soc: Romania ar putea intra in recesiune in 2009

Comparativ cu perioada similara din 2007, economia a crescut in al treilea trimestru din acest an cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro, potrivit NewsIn.

Cheltuielile de consum ale populatiei au crescut cu 0,1% in perioada iulie-septembrie in Uniune, dar au ramas la nivelul din trimestrul anterior in zona euro. Investitiile s-au redus, in schimb, cu 0,8% la nivelul UE si cu 0,6% in zona euro.

Exporturile au crescut cu 0,3% in UE si cu 0,4% in zona euro, in timp ce importurile au sporit cu 1,3% in UE, respectiv cu 1,7% in zona euro.

Citeste si:

Recesiune in 2009? Cum vad analistii, bancile si politicienii scenariul Moody’s

In trimestrul al treilea, cele mai mari comprimari ale PIB fata de trimestrul anterior au fost inregistrate in Estonia (-1%), Danemarca, Germania, Italia si Marea Britanie (-0,5%). Raportat la aceeasi perioada din 2007, cel mai mult au scazut in al treilea trimestru economiile din Letonia (-4,2%), Estonia (-3,3%) si Danemarca (-1,4%).

Citi: Cresterea economica a Romaniei va incetini la 2,8% in 2009

La polul opus, cele mai mari cresteri ale PIB-ului fata de trimestrul precedent au fost inregistrate in Slovacia, de 1,5%, Polonia, de 1,2% si Cehia, de 1%.

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, cea mai mare crestere a PIB a fost raportata in Romania, de 9,1% Slovacia, de 7,1%, si Polonia, de 5,6%.

In SUA, economia s-a comprimat in perioada iulie - septembrie cu 0,1% fata de trimestrul anterior, dupa o crestere de 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, SUA a inregistrat o crestere economica de 0,7%.

Top 11 cele mai afectate economii ale lumii

Si economia Japoniei este in recesiune, scazand in al treilea trimestru cu 0,1% fata de trimestrul precedent, dupa o comprimare mai puternica, de 0,9%, in trimestrul al doilea fata de primul trimestru. Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, economia statului nipon a crescut in al treilea trimestru cu 0,7%.