Germania si Comisia Europeana se afla intr-o disputa privind termenii pachetului financiar acordat bancii germane Commerzbank. Neintelegerile privesc compatibilitatea ajutorului destinat Commerzbank, cu fondul de stat de 500 miliarde euro destinat sprijinirii bancilor germane si care a fost aprobat de UE, anunta NewsIn.

"Europa trebuie sa actioneze rapid, si ma refer acum in mod clar la pachetul de ajutor financiar destinat bancii germane", a declarat Merkel.

Un apel similar a fost lansat miercuri de ministrul german al economiei, Michael Glos.

"Datele din cazul Commerzbank sunt cunoscute. Astept un raspuns afirmativ si rapid din partea oficialilor de la Bruxelles", a declarat Glos. "In caz contrar, Comisia Europeana va trebui sa decida daca doreste sa devina responsabila pentru periclitarea sistemului bancar german si pentru gasirea surselor de creditare pentru companii si salariati", a spus Glos.

Citeste si:

Comisia Europeana considera ca autoritatile germane nu au oferit suficiente informatii care sa demonstreze concordanta ajutorului financiar acordat bancii Commerzbank cu normele Uniunii Europene.

In 3 noiembrie, Commerzbank anunta ca va primi o injectie de capital in valoare de 8,2 miliarde euro din partea statului german si alte 15 miliarde euro din fonduri garantate, pentru a-si asigura finantarea.

Cea de-a doua banca din Germania a afisat o pierdere neta de 285 milioane euro in al treilea trimestru, comparativ cu un profit de 339 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Pierderile vin in contextul in care Commerzbank continua sa se confrunte cu efectele crizei creditelor, ce au determinat guvernul german sa lanseze un fond de urgenta ce ofera garantii si capital pentru bancile din tara.