Banca centrala a Ungariei a coborat luni dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 10,5% - nivel usor peste cel din Romania -, in cadrul unei sedinte extraordinare de politica monetara, potrivit unui comunicat al bancii centrale, citat de Reuters.
Banca centrala a Ungariei nu a precizat care sunt motivele deciziei si a anuntat va organiza o conferinta de presa la 16:00, ora Romaniei. Urmatoarea sedinta de politica monetara era programata pentru 22 decembrie.

Forintul a reactionat slab dupa decizie, cotatia sa ramanand aproape neschimbata in jur de 264,6 unitati/euro in jurul orei 15:45, ora Romaniei.

Analistii au mentionat ca posibile argumente care au impins banca centrala la aceasta decizie stabilizarea cotatiei forintului, revenirea pietei obligatiunilor de stat si o accelerare a reducerii inflatiei, potrivit NewsIn.

"Privind inainte, ne asteptam ca atat timp cat acesti factori nu se schimba (forintul stabil, cererea buna de titluri de stat unguresti si tendinta pozitiva a inflatiei n.r.), vor urma scaderi graduale ale dobanzii. Ne asteptam la una sau mai multe reduceri ale dobanzii pana la sfarsitul acestui an (inca 0,5 puncte procentuale in sedinta din 22 decembrie) si inca cel putin 3 puncte procentuale in 2009", a cpmentat analistul Zoltan Torok, de la Raiffeisen, pentru Reuters.

In 22 octombrie, banca centrala a Ungariei majorase dobanda de politica monetara cu 3 puncte procentuale, de la 8,5% pana la 11,5%, intr-o miscare surpriza, venita la doar doua zile dupa mentinerea ratei la 8,5%, in contextul in care cotatia forintului era in cadere libera. Intre timp, banca centrala coborase dobanda cheie cu jumatate de punct ptocentual, la 11%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri