Banca centrala a Ungariei nu a precizat care sunt motivele deciziei si a anuntat va organiza o conferinta de presa la 16:00, ora Romaniei. Urmatoarea sedinta de politica monetara era programata pentru 22 decembrie.

Forintul a reactionat slab dupa decizie, cotatia sa ramanand aproape neschimbata in jur de 264,6 unitati/euro in jurul orei 15:45, ora Romaniei.

Analistii au mentionat ca posibile argumente care au impins banca centrala la aceasta decizie stabilizarea cotatiei forintului, revenirea pietei obligatiunilor de stat si o accelerare a reducerii inflatiei, potrivit NewsIn.

Citeste si:

"Privind inainte, ne asteptam ca atat timp cat acesti factori nu se schimba (forintul stabil, cererea buna de titluri de stat unguresti si tendinta pozitiva a inflatiei n.r.), vor urma scaderi graduale ale dobanzii. Ne asteptam la una sau mai multe reduceri ale dobanzii pana la sfarsitul acestui an (inca 0,5 puncte procentuale in sedinta din 22 decembrie) si inca cel putin 3 puncte procentuale in 2009", a cpmentat analistul Zoltan Torok, de la Raiffeisen, pentru Reuters.

In 22 octombrie, banca centrala a Ungariei majorase dobanda de politica monetara cu 3 puncte procentuale, de la 8,5% pana la 11,5%, intr-o miscare surpriza, venita la doar doua zile dupa mentinerea ratei la 8,5%, in contextul in care cotatia forintului era in cadere libera. Intre timp, banca centrala coborase dobanda cheie cu jumatate de punct ptocentual, la 11%.