Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia ca este nevoie de prudenta in ceea ce priveste estimarile de crestere economica pentru Europa de Est, spunand ca actuala criza financiara este de o amploare nemaiatinsa de foarte multa vreme, arata Reuters.
De la falimentul din septembrie al bancii americane de investitii Lehman Brothers, guvernele si-au revizuit in jos estimarile pentru cresterea economica, investitorii au renuntat la active, iar companiile au facut eforturi sa obtina finantare in Europa de Est, o regiune considerata candva protejata de criza. BERD a revizuit in jos, de asemenea, estimarile pentru cresterea economica din 2009 a Europei de Est si a fostei Uniuni Sovietice, la 3%, dar seful institutiei a avertizat ca exista riscul unor revizuiri ulterioare.

"Nu acum este momentul unei noi revizuiri, dar aceasta este probabil cea mai ampla si mai profunda criza la care am asistat in decurs de foarte multa vreme", a declarat la Varsovia presedintele BERD, Thomas Mirow. "As fi prudent in privinta tuturor estimarilor noastre, pentru ca multe institutii, multi experti si multe autoritati de decizie asista cum datele sunt revizuite, iar riscurile se materializeaza", a spus Mirow.

Seful BERD a refuzat sa detalieze, dar a spus ca estimarea oficiala de 2,8% a bancii pentru cresterea celei mai mari economii din regiune -Polonia - ar putea sa nu fie atinsa si ca este mai probabil ca economia poloneza sa creasca intr-un ritm cuprins intre 2% si 3%, anunta NewsIn.

"Nu mai traim vremuri in care sa putem fi precisi la zecimala", a spus seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

BERD a fost infiintata in 1991, ca sa ajute fostele state comuniste din Europa de Est sa treaca de la sisteme centralizate la economii de piata.

Mirow a spus ca unele state foarte dependente de industria auto, cum sunt Cehia, Slovacia si Ungaria, ar putea fi afectate de scaderea semnificativa a vanzarilor de masini din Europa Occidentala, in timp ce tarile cu datorii externe reduse si politici bugetare prudente sunt cele mai bine 'echipate' sa reziste crizei.

Seful BERD a mai spus ca aceasta criza reprezinta un moment bun pentru ca unele tari din regiune sa stabileasca momentul si felul in care sa adopte moneda unica.

"Aceasta este una dintre lectiile ce pot fi invatate din criza: ca este foarte important sa faci parte dintr-un club cu o moneda puternica", a spus Thomas Mirow.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri