Perspectivele Rusiei, fragilizata in ultimele saptamani de scaderea pretului petrolului si de scurgerea de capital, s-au deteriorat si mai mult ieri, cand agentia de evaluare financiara Standard&Poor\'s (S&P) i-a scazut ratingul, relateaza AFP.
Ratingul pentru datoria pe termen lung a Rusiei a scazut de la BBB+ la BBB, potrivit unui comunicat. Analistii afirma ca aceasta este prima scadere de acest tip pentru Rusia din ultimii noua ani. S&P precizeaza ca perspectivele acestui rating sunt "negative", adica urmatoarea modificare ar putea fi tot o scadere.

Fiecare scadere a ratingului inseamna ca creditorii Rusiei considera ca sansele de a li se rambursa datoria scad, potrivit S&P. Pentru Moscova, decizia inseamna ca creditul devine din ce in ce mai scump, anunta NewsIn.

S&P isi justifica hotararea prin diminuarea brusca a portofoliului extern si a altor investitii , ceea ce inseamna ca Moscovei ii este mai dificil "sa acopere necesarul de finantare externa", considera analistul Frank Gill. Diminuarea capitalului extern, declansata de razboiul din Georgia, s-a amplificat in urma crizei financiare.

"Perspectivele macroeconomice ale Rusiei s-au deteriorat", considera Juan Carlos Rodado, economist la banca Natixis: rubla, moneda rusa, este victima a neincrederii populatiei, care "anticipeaza in mod clar o depreciere semnificativa, temandu-se de o prabusire a sistemului bancar". In plus, tara este supusa unor presiuni puternice asupra balantei sale de cont curent.

"Un deceniu de gestionare buna a veniturilor din exporturi ii ofera, insa, o marja de manevra ampla Rusiei, in contextul turbulentelor actuale de pe piata", subliniaza S&P.

Insa "epuizarea rapida" a rezervelor sale financiare creste riscul volatilitatii rublei, ceea ce ar putea avea consecinte "si mai grave pentru sectorul privat". Din luna august 2008, rezervele financiare ale Rusiei au scazut de la 583 la 455 de miliarde de dolari, subliniaza S&P.

O mare parte din aceasta suma a servit pentru a apara rubla in fata atacurilor speculative. Totusi, moneda nationala rusa s-a depreciat cu 18% fata de dolar de la inceputul lunii august, potrivit lui Rodado.

PIB-ul rus, in crestere in ultimii 10 ani, va suferi o "decelerare brusca in 2009", in timp ce bugetul federal va trece, probabil, pe rosu din cauza scaderii veniturilor fiscale, avertizeaza S&P.

Agentia pune sub semnul intrebarii si capacitatea economiei ruse de a atrage capital, tinand cont ca aceasta este afectata in continuare "de imprevizibilitatea climatului de afaceri".

Analistii bancii UBS sunt mai putin alarmati: "Rusia a permis economiei sa se supraincalzeasca si inflatiei sa mearga prea departe, dar incearca sa corecteze aceste tendinte din martie. Guvernul are mijloacele pentru a rezolva problemele care raman, atat timp cat nu le irosesc pe lucruri pe care nu le poate controla", subliniaza expertii. Ei afirma, inca, ca "riscul politic ramane crescut in Rusia".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri