Agentiile de rating, releva ieri BBC, au dubii in ceea ce priveste succesul planurilor economice ale premierului italian Silvio Berlusconi. De ce? Mai intai, deoarece situatia Finantelor Publice italiene pare sa devina mai degraba rea, in conditiile in care nici un partid nu dispune de un plan coerent de imbunatatire.
La aceasta concluzie a ajuns o prestigioasa agentie de rating, Standard & Poor's, ale carei prognoze au accentuat temerile ca deficitul italian a scapat de sub control.

In replica, Guvernul Berlusconi afirma ca are capacitatea de a reduce deficitul bugetar atat prin vanzarea unor societati proprietate de stat, cat si prin stimularea ritmului de crestere economica. Franta si Germania au si ele probleme legate de deficitele lor, actualmente mai mari de 3 la suta din PIB. Toate statele mai sus mentionate sufera din cauza unei rate mari a somajului, dar si a deteriorarii economiilor lor. Marile deficite bugetare pot profila viitoare fluctuatii si tulburari avand ca final cresterea ratelor dobanzilor. Concomitent, scaderea rating-ului pentru credite ar putea duce la o ingreunare a posibilitatilor Guvernului italian de contractare a creditelor pentru acoperirea deficitelor care iau proportii tot mai mari in conditiile in care cheltuielile publice continua sa depaseasca veniturile.

Alternative pe termen scurt

Si Franta, releva BBC, incearca sa vanda unele companii publice pentru a putea tine sub control deficitul bugetar care, in prima jumatate a acestui an, a crescut si mai mult, fapt ce a afectat negativ credibilitatea premierului Dominique de Villepin si a ministrului de Finante, Thierry Breton. Acest lucru poate face dificila atingerea obiectivului Guvernului de la Paris de a duce deficitul sub limita maxima de 3 la suta, pentru prima oara din 2001. Expertii cred, insa, ca vanzarile unor companii proprietate de stat - cum ar fi cele din telecomunicatii sau din distributia gazelor naturale - pot reduce, pe termen scurt, deficitele, dar pe termen lung, efectele ar putea fi minimale. France Telecom este una dintre companiile publice pe care Franta doreste sa o puna in vanzare in viitorul apropiat tocmai in acest scop. Datoria totala a Frantei este de 65 la suta din PIB, iar perspectivele de a se reduce cheltuielile guvernamentale sunt reduse. "Sa reduci datoria este un lucru bun, declara, pesimist, Olivier Gasnier, de la Socit Gnrale, dar este doar o picatura intr-un ocean". In ceea ce priveste Italia, vanzarea de active proprietate publica este sugerata chiar de Guvenul Berlusconi. El propune de asemenea efectuarea de cheltuieli pentru proiecte publice de anvergura, cu scopul de a se crea noi locuri de munca si a stimula cresterea economica, mult incetinita in primul trimestru al acestui an. Acest fapt nu a determinat, totusi Standard & Poor's, a doua agentie de rating care in decurs de o luna da avertisment privind perspectivele economiei italiene, sa isi schimbe calificativele fata de Guvernul de la Roma. Deficitul actual al Italiei este de 4,3 la suta din PIB, in timp ce vanzarile abia pot ajunge la 2 la suta din PIB, preciza recent analistul Moritz Kraemer, de la Standard & Poor's, exprimandu-si speranta ca vanzarile de active publice vor reusi sa acopere o parte din datorii.

Solutiile sunt greu de gasit

Organizarea alegerilor, stabilite pentru luna mai 2006, va reduce si mai mult sansele unei actiuni semnificative pentru a obtine rapid controlul asupra deficitului, declara in acelasi context Kraemer. Si chiar dupa alegeri, adauga analistul, perspectivele nu sunt incurajatoare, din cauza divizarii profunde existente atat in tabara guvernamentala, cat si in opozitie. "Nici una dintre cele doua principale grupari politice nu a prezentat vreo strategie coerenta privind echilibrarea bugetului", avertiza Kraemer. Politicienii italieni argumenteaza ca, dupa ce Franta si Germania au incalcat prevederile Pactului de Stabilitate al UE, care dupa cum se stie limiteaza deficitul la 3 la suta din PIB, depasindu-l, de ce nu pot si ei sa fie tolerati pentru aceeasi "vina". Dat fiind ca si Germania se afla in fata unor alegeri anticipate si a unor perspective economice nesigure, spectrul deficitelor bugetare ar mai putea bantui continentul european o buna bucata de timp de acum incolo, concluzioneaza studiul.

Situatie alarmanta, si in Franta

Conform cifrelor publicate de catre Ministerul francez de Finante, deficitul bugetar al Frantei a ajuns la sfarsitul lui iunie la 35,72 miliarde de euro, cu 3,7 miliarde mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta de fapt o degradare cu 12 la suta a acestuia, se arata intr-un material publicat de catre Le Figaro. Cifrele sunt deopotriva incurajatoare si alarmante: incurajatoare dat fiind ca la sfarsitul lui mai deficitul era cu 8 miliarde mai mare decat in 2004, ceea ce inseamna ca intre timp a fost absorbit peste 50 la suta din acesta, si alarmante deoarece Franta pare sa aiba din ce in ce mai putine sanse sa ramana in cadrul stabilit de catre Pactul de Stabilitate al zonei euro. Conform analizelor realizate de presa franceza, degradarea situatiei in raport cu anul trecut a fost cauzata, in buna masura, de cresterea cheltuielilor, conjugata cu scaderea economiilor. Cheltuielile din bugetul general nu au depasit 1 la suta, insa cresterea salariilor functionarilor publici din martie cu 0,5 la suta a provocat in cele din urma si o crestere a cheltuielilor legate de pensii si de ajutoare sociale cu aproape 1,7 la suta. Cheltuielile militare au cunoscut la randul lor o crestere cu 6 procente. In ceea ce priveste economiile, acestea s-au ridicat la 124,04 miliarde de euro, fata de 124,63 miliarde la sfarsitul lui iunie 2004.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri