Cererea mondiala de petrol se va reduce in acest an si in urmatorul, in contextul incetinirii economice din intreaga lume, aceasta fiind prima data de la inceputul anilor \'80 cand cererea scade pentru doi ani consecutiv, a anuntat guvernul american.

Consumul mondial de petrol este estimat sa scada in 2008 cu 50.000 barili/zi si cu 450.000 barili/zi in 2009, a anuntat Administratia pentru Informatii Energetice (EIA) in previziunile lunare publicate ieri, , potrivit Reuters.

Revizuirea in scadere a estimarii vine in contextul in care EIA a coborat prognoza de crestere economica la nivel mondial pentru 2009 la 0,5%, fata de nivelul de 2,7% din 2008. Luna trecuta, EIA estima pentru 2009 o crestere economica de 1,8%, informeaza NewsIn.

"Incetinirea economica actuala este prevazuta sa fie mai lunga si mai accentuata, ceea ce va duce la noi scaderi in cererea de energie la nivel mondial si la noi valuri de ieftiniri pentru petrol si alte produse energetice", a anuntat EIA. Cererea mondiala de petrol a scazut ultima data in 1983, potrivit statisticilor EIA.

Desi previziunea ar putea fi o veste proasta pentru companiile energetice si pentru tarile producatoare de petrol, ar putea avantaja consumatorii prin scaderea pretului la combustibili, mai arata raportul.

Slabirea economiei si scaderea cererii de petrol a determinat deja o ieftinire a petrolului de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie la 43 dolari/baril, in tranzactiile de marti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iranul anunta descoperirea unui zacamant imens de petrol
Setari Cookie-uri