Noul Guvern, condus de Andrius Kubilius, se va confrunta cu o recesiune economica. In plus, inchiderea unei centrale nucleare din perioada sovietica va antrena o crestere a preturilor pentru energie si va spori dependenta de Rusia in acest domeniu, transmite Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul si programul sau, care include planul pentru gestionarea crizei, a fost aprobat de 83 din totalul de 141 de parlamentari, in timp ce 45 au votat impotriva pachetului ori s-au abtinut.

Programul economic prevede o crestere a taxei pe valoarea (TVA) adaugata de la 18% la 19%, anularea majoritatii scutirilor de TVA si cresterea impozitului pe profit pentru companii, de la 15% la 20%. Planul prevede insa o reducere a impozitului pe venitul personal, de la 24% la 20%.

Noua coalitie de guvernare este condusa de conservatorii din Partidul Crestin-Democrat si include trei partide mai mici de centru-dreapta. Kubilius, noul premier lituanian, a declarat ca el si membrii viitorului sau cabinet vor inapoia bugetului 15% din salariile lor si si-a luat angajamentul sa reduca salariile din sectorul public cu 12%.

Kubilius i-a cerut partidului de opozitie Social-Democrat sa colaboreze cu Guvernul pentru ca Lituania sa ajunga la un deficit bugetar de 5%, adica peste limita de 3% admisa in zona euro, la care spera sa adere.

"Ne dorim ca Guvernul sa reuseasca, dar nu credem acest lucru (...). Planul anticriza ar putea provoca o criza si mai adanca", a declarat Zigmantas Balcytis, fostul ministru de finante social-democrat.

Citeste si:

Pentru a ilustra problemele cu care se confrunta regiunea pe fondul crizei financiare mondiale, Kubilius l-a citat pe ministrul leton de finante, care a avertizat ca tara sa ar putea ramane fara fonduri pentru a plati pensiile si salariile, daca nu va primi credite internationale. "(Declaratia - n.red.) nu are ca scop sa provoace panica, ci sa ii ajute pe oameni sa-si dea seama de realitatea in care traim", a declarat Kubilius.

Letonia a fost nevoita sa ceara ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, dupa ce a intrat in recesiune economica si dupa ce a salvat a doua banca a tarii.

Totusi, Kubilius a exclus un ajutor FMI pentru Vilnius, spunand ca planul de gestionare a crizei este suficient pentru a face fata situatiei. Premierul considera ca Guvernul va trebui mai intai sa stabilizeze finantele publice pentru a recastiga increderea pietelor si a bancilor, care urmaresc situatia si au suspendat acordarea de credite.

Noul ministru de finante Algirdas Semeta a declarat ca Guvernul are ca obiectiv in 2009 un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 2,3%, nivelul estimat de fostul guvern de centru-stanga. Kubilius afirmase anterior ca Lituania va inregistra in 2009 o crestere negativa, de 1,5%.

Pentru a compensa deficitul, Guvernul intentioneaza sa vanda cele 10% din actiuni pe care le mai detine la rafinaria Mazeikiu Nafta, al carei proprietar majoritar este grupul petrolier polonez PKN Orlen.