Ajutorul de 2,7 miliarde euro (3,5 miliarde dolari) al guvernului austriac, pentru grupul bancar Erste, este in conformitate cu schema aprobata pentru sectorul bancar, a aratat Comisia Europeana (CE).

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE), Jonathan Todd, a declarat ca programul de sustinere respecta conditiile fixate.

Erste Group Bank a fost primul creditor austriac ce a acceptat in octombrie o injectie de capital de 2,7 miliarde euro, din partea statului. UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Zentralbank au aratat ca ar putea cere cate 2 miliarde euro, daca regulile CE nu vor face un astfel de ajutor prea scump.

Autoritatile austriece au primit permisiunea Comisiei pentru un pachet de ajutoare de 90 miliarde euro (116,8 miliarde dolari) pentru institutiile financiare afectate de criza creditelor.

Comisia, care supravegheaza respectarea reglementarilor de competitie din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE), a aratat ca programul aprobat este in conformitate cu recomandarile sale pentru acordarea ajutoarelor de stat, pentru depasirea crizei financiare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Dupa negocieri intense, programul austriac a devenit un instrument complex pentru stabilizarea sectorului financiar", a declarat comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes. "Am incredere ca schema va contribui la furnizarea de credite economiei reale", a mai spus Kroes.

Aprobarea survine in contextul in care Comisia Europeana si statele membre ale UE au ajuns la un compromis dupa saptamani de negocieri despre conditiile in care statele membre pot sprijini bancile afectate de criza financiara.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si