Pretul petrolului "light sweet" cu livrare in ianuarie a crescut cu 26 centi, la 43,78 dolari/baril, fata de 43,52 dolari/baril la inchiderea sedintei de ieri de la New York. Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, a crescut cu 10 centi, la 42,50 dolari/baril.

In Statele Unite, Camera Reprezentantilor a adoptat „Proiectul de lege privind finantarea si restructurarea industriei auto”, dupa o lunga zi de negocieri, ce s-a incheiat cu un text de compromis intre Casa Alba si majoritatea democrata. Republicanii au votat masiv impotriva proiectului.

Proiectul de lege permite deblocarea rapida a pana la 14 miliarde dolari, pentru sprijinirea General Motors si Chrysler, care au avertizat ca ar putea intra in faliment, pana la sfarsitul anului. Ford, al treilea producator auto american, a anuntat ca nu intampina probleme de lichiditate, pe termen scurt.

Citeste si:

Initial, GM, Chrysler si Ford Motor Co au solicitat ajutor guvernamental de 34 miliarde dolari, suma fiind cu aproape o treime mai mare fata de programul Departamentului Energiei, de 25 miliarde dolari, finantat de Casa Alba pentru sprijinirea productiei de vehicule eficiente energetic.

Totodata, pretul petrolului a fost sustinut de posibilitatea ca Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa coboare nivelul productiei in cadrul intrunirii de saptamana viitoare.