Deficitul comercial al Statelor Unite s-a adancit neasteptat in octombrie, dupa ce importurile din China au crescut pana la un nou nivel record, iar volumul petrolului cumparat a crescut, dupa ieftinirea masiva a titeiului, arata un raport al Departamentului Comertului.

Deficitul comercial a crescut la 57,2 miliarde dolari, chiar daca importurile si exporturile au scazut pentru a treia luna consecutiv, in contextul scaderii cererii de pe pietele internationale. Economistii americani estimasera ca deficitul comercial se va ingusta la 53,5 miliarde dolari, in octombrie, conform Reuters citat de NewsIn.

Chiar daca importurile totale au scazut, cele din China au sporit cu 2,8%, la 34 miliarde dolari, ceea ce ar putea alimenta criticile americane potrivit carora yuanul este subevaluat fata de dolar. Deficitul comercial cu China a inregistrat, de asemenea, un nivel record, de 28 miliarde dolari.

Cu toate acestea, statisticile pentru noiembrie ale guvernului chinez, publicate saptamana aceasta, au aratat ca exporturile Chinei au scazut pentru prima data in decurs de aproape sapte ani, indicand o deteriorare a economiei mondiale.

Importurile de petrol ale Statelor Unite au avansat in octombrie la nivelul record de 70,9 milioane de barili, dupa ieftinirea semnificativa a titeiului.

Preturile la import au inregistrat in noiembrie cel mai mare declin lunar, in conditiile in care costurile produselor petroliere si al celor nepetroliere au scazut, subliniind deteriorarea mediului economic, mai arata datele publicate joi de departamentul american al comertului.

Astfel, acestea au cazut cu 6,7%, ceea ce reprezinta cel mai amplu declin lunar atins din 1988, cand au inceput sa fie inregistrate datele. In octombrie, preturile la import se diminuasera cu 5,4%, iar pentru perioada noiembrie 2007-noiembrie 2008, preturile la import s-au temperat cu 4,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si