Grava recesiune americana se va adanci anul viitor, in contextul in care rata somajului creste si preturile scazute ale locuintelor si actiunilor pun in pericol consumatorii si afacerile ce au acumulat datorii, arata un studiu realizat de UCLA Anderson Forecast.
In plus, o scadere sustinuta a preturilor la bunuri si servicii este un scenariu foarte real, ce ar afecta si mai grav economia, potrivit raportului, citat de NewsIn.

"In timp ce in urma cu numai un trimestru eram ingrijorati de inflatie, acum ne temem de fenomenul opus, rar intalnit: deflatia", arata studiul. De asemenea, scaderea preturilor ar reduce cererea si ar descuraja companiile sa faca noi angajari.

"Ieftinirea record a petrolului a adus o detensionare binevenita pentru soferii din toata tara si a redus costurile de import ale petrolului cu 440 miliarde dolari", indica UCLA Anderson Forecast. "Vestile date de economisti sunt rele. Recesiunea pe care speram sa o evitam ne ameninta acum cu intreaga forta", subliniaza raportul.

UCLA Anderson Forecast estimeaza ca PIB-ul real se va comprima cu 4,1% in acest trimestru, si cu alte 3,4% si 0,8% in primul, respectiv al doilea trimestru din 2009, in contextul in care cheltuielile consumatorilor si ale companiilor se reduc si comertul exterior, ce a sustinut cresterea in acest an, se va diminua.

"Pentru ca Europa si Japonia sunt deja in recesiune, iar China si India inregistreaza o scadere semnificativa a cresterii, boom-ul inregistrat de exporturi in ultimii ani va inceta. Fara nicio indoiala ca economia mondiala este in prima recesiune colectiva de la inceputul anilor 1990", precizeaza raportul.

Pana la finalul lui 2009, rata somajului din Statele Unite va avansa la 8,5%, fata de nivelul de 6,7% din noiembrie, dupa ce angajatorii vor face alte 2 milioane de disponibilizari pe parcursul anului viitor, arata estimarile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri