AIE: Cererea de petrol va scadea pentru prima data in 25 de ani

Cererea mondiala de petrol va scadea anul acesta pentru prima oara din 1983, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care a revizuit in scadere previziunile privind cererea, in contextul crizei economice globale.

"Cererea mondiala de petrol va scadea, cel mai probabil, cu 0,2 milioane barili/zi, la 85,8 milioane barili/zi", potrivit raportului lunar al agentiei.

"Credem ca in 2009, cererea va creste din nou la 86,3 milioane barili/zi ", totusi sub estimarile anterioare, a anuntat AIE. In raportul de luna trecuta, oficialii AIE estimasera o cerere de 86,2 milioane barili/zi in 2008 si de 86,5 milioane barili/zi in 2009.

Estimarile vin in contextul in care Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus productia cu 760.000 barili/zi, la 31,3 milioane barili/zi, la finalul luni noiembrie, ca raspuns la scaderea consumului pe piata de profil.

OPEC incearca sa creasca pretul petrolului, dupa ce acesta a scazut cu peste 100 dolari/baril, fata de nivelul superior de 147,50 dolari/baril, atins la mijlocul lunii iulie, in contextul in care piata se confrunta cu scaderea cererii din cauza crizei economice.

Analistii estimeaza ca OPEC va reduce productia cu 2 milioane barili/zi, in cadrul intrunirii din decembrie. Agentia arata ca OPEC va produce 30,7 milioane barili/zi in 2009, pentru a echilibra balanta dintre cerere si oferta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Jeff Bezos este atât de bogat încât a stabilit și un nou record
Setari Cookie-uri