Banca britanica HBOS Plc, ce urmeaza sa fie preluata de Lloyds TSB, a anuntat ca nivelul creditelor neperformante si al altor costuri, de la inceputul anului, a avansat cu doua treimi numai in ultimele doua luni, la 8 miliarde lire (11,9 miliarde dolari), scrie Reuters.

Incetinirea economiei a dus la cresterea masiva a creditelor neperformante in sectorul de retail si in cel corporatist, proces ce va continua si in viitor, a anuntat banca, ceea ce a dus la deprecierea titlurilor cu 10%.

HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a anuntat ca pierderile ii vor afecta fondurilor proprii, insa a refuzat sa precizeze in ce masura, indicand ca perspectivele sunt sumbre, potrivit NewsIn.

Intr-o declaratie facuta inainte de votul actionarilor cu privire la preluarea de catre Lloyds TSB, conducerea bancii a precizat ca deteriorarea creditelor s-a accelerat si ca valoarea estimata a activelor a scazut puternic din noiembrie.

"Piata mondiala si conditiile economice, recesiunea Marii Britanii si cresterea somajului vor continua sa compuna un mediu operational deosebit de dificil", a precizat HBOS.

Banca a anuntat ca pierderile din deprecierea activelor si din creditele neperformante au totalizat 8 miliarde lire in anul ce s-a incheiat in noiembrie, fata de 4,8 miliarde la finalul lunii septembrie.

Creditele neperformante in sectorul corporate s-au dublat la 3,3 miliarde lire, de la 1,7 miliarde la finalul lui septembrie. Pierderile din cadrul portofoliului de investitii au crescut la 800 milioane lire, de la 100 milioane lire in urma cu doua luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si