Liderii UE au batut palma privind acordul de sustinere a economiei

Liderii Uniunii Europene (UE) au sustinut un pachet de stimulente de aproape 1,5% din produsul intern brut (PIB) al celor 27 de tari membre ale blocului european, in incercarea de a limita impactul problemelor economice grave, relateaza AFP.

Pachetul, propus de Comisia Europeana (CE), prevede injectarea a 200 miliarde euro (265,3 miliarde dolari) in economia de 1.300 de miliarde euro, afectata grav de cea mai profunda criza financiara din ultimii 80 de ani, care a inasprit creditarea atat pentru companii, cat si pentru consumatori, anunta NewsIn.

Cea mai mare parte a sumei - 1,2% din PIB-ul Uniunii Europene - va proveni de la guvernele nationale care trebuie sa isi sprijine economiile. Germania, Franta, Italia, Spania, Marea Britanie si Olanda au publicat deja programele lor nationale de sustinere a economiei.

De asemenea, liderii europeni au sustinut folosirea a 30 miliarde euro de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), organismul de creditare al UE, in perioada 2009-2010 pentru finantarea mai ales a companiilor mici si pentru dezvoltarea de energie regenerabila si transporturi ecologice.

Uniunea Europeana face presiuni asupra bancilor si institutiilor financiare, ca acestea sa foloseasca banii publici si garantiile pe care le au, ca sa mentina si sa sustina creditarea si sa implementeze deciziile ample de relaxare a politicii monetare luate de bancile centrale din Uniunea Europeana.

Totusi liderii au esuat in ceea ce priveste ajungerea la un acord referitor la o prelungire sau permanentizare a cotelor reduse ale taxei pe valoare adaugata (TVA) in ceea ce priveste serviciile locale. In locul unui acord, liderii UE au cerut ministrilor de finante sa ia o decizie pana in martie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
OMS recomandă reintroducerea restricțiilor
Setari Cookie-uri